logo

„Дейли Мейл“ гърми: България, каквато не сте я виждали преди (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

„Дейли Мейл“ гърми: България, каквато не сте я виждали преди (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

От естествената красота на плажовете на Черно море до рушащите се паметници на комунизма и всичко по средата – включително и следи от древни цивилизации, България има всичко това. Нещо, което е дори по-очевидно, когато страната се гледа отгоре, както е направил известен фотограф с око за необикновеното. Така започва статията си „България, каквато не сте я виждали досега: поглед отгоре отвъд Желязната завеса разкрива страховити статуи в съветски стил и зашеметяващи пейзажи“ британското издание „Дейли Мейл“.

Снимките са направени от новозделандският фотограф, работещ за радио „Свободна Европа“ Амос Чапъл – същият, който засне и чудовищата изоставенa железница в Сибир, коствала живота на над 300 000 души, за която вече ви разказахме.

Чапъл използвал дрон доста умело, за да разкрие най-неочаквани гледки по време на 8-дневното си оътуване. Помогнал му и фактът, че България е едно от малкото места по света, където за дрон не се изисква лиценз.

„Тук има всичко – от рибарски села с „гробове на вампири“ до крепост, сгущена сред остри скали, място за легенди, откъдето римляните управлявали региона. Има и зрелищни статуи, като „Забравеният комунист“, който отговаря на името си – лицето му е покрито с растителност, което пък е препратка към предходната ера на съветско влияние“, пише изданието.

Освен руснаците и римляните, България е била и „база“ на наливащите се с вино траки – приятели на троянците, и на османците. Всички те са оставили своите неизличими следи върху пейзажа.

„Клане след клане“ – така фотографът Чапъл описва българската история в работните си документи. „Шокира ме колко много страната е страдала в ръцете на османците“, казва той преди да започне да обяснява за владетелските династии, а след това за ерата на съветското потисничество. „Има едно ниво на религиозна бруталност, която е още по-шокираща поради факта колко скоро се е случила“, казва той, цитиран от изданието.

Следва галерия от някои от най-интересните места у нас. Някои от описанията са доста любопитни и изключително цветисти, а доколко са точни - това е съвсем друга тема. 

 

Останки от тракийски погребения близо до град Ардино. В България навсякъде има останки от древните наливащи се с вино тракийски племена. Сред известните тракийци са поетът Орфей и Спартак - робът-бунтовник. 

Созопол

Нос Калиакра

"Забравеният комунист"

София

Каменен мост в Родопите

Източноправославна сграда с елементи, напомнящи италианска камбанария, граничен път и клисура

Катедралата "Св. Александър Невски" в София

Бетонен паметник в стил "ГУЛАГ" с релефи на стоящи едни срещу други войници. Български Банкси е творил по вътрешността на паметника

Витоша и София

Огромен бетонен лъв (горе в дясно) над паметника "Създатели на българската държава" близо до Шумен

Изглед от въздуха като от фреска на хранещи се хора до не много живописна но действаща ръждясала метална постройка

Църква с оранжев покрив, разположена в края на хълм - напомняне за оцеляването на християнството, преследвано от съветската власт

Поморие

Кръстът над Момчиловци

Отдалечено рушащо се село близо до Кърджали

Шабла

Рилският манастир

Варна по изгрев

Острите очертания на една от българските планини, надвиснала над село в долината

Паметникът на Асеневци във Велико Търново

Край Казанлък

Паметник в съветски стил близо над магистралата, минаваща пкрай Благоевград 

Крепостта на Велико Търново в мъглива сутрин. Градът някога е наричан "третият Рим" заради културното си влияние в Източна Европа

Типичен пример за класическа източноправославна архитектура сред хълмовете на България

Изоставеният паметник на Бузлуджа в Централна Стара планина изглежда като космически кораб, готов да излети в мъглата. ПЛанинските върхове са ставали свидетели на ожесточени боеве по време на войната, довела до освобождението от османска власт

Белоградчищката крепост, скътана до причудливи скални образувания, напомня на Средната земя. Укрепеният пост е построен, когато римляните владеели тези земи

Разтърсващо: Българският пътешественик Филип Лхамсурен покори Амазония сам, едва не бил убит от мутри (СНИМКИ/ВИДЕО)

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай