logo

От ваксини до луксозни коли – ето какво се крие под седалката в самолета

От ваксини до луксозни коли – ето какво се крие под седалката в самолета

Постоянното увеличаване на онлайн търговията допринася най-много за въздушния карго бизнес, който се обслужва от 3200 летища по света

Ако си мислите, че само багажът ви се премята в „корема“ на самолета докато пътувате, жестоко се лъжете. Много авиокомпании пълнят празното пространство в летящите машини с какви ли не товари, за си запълнят финансовия дефицит, който се получава заради ниските такси.

Превозването на карго помага за покриването на разходите при евтините полети, затова не е изненада, че неща като цветя, диаманти, скъпи коли и породисти коне се качват на борда и за тях се полагат специални грижи.

С въздушен транспорт на година се пренасят по 6 трилиона долара под формата на различни стоки. Това са 52 млн. метрични тона товари всяка година. На килограм превозен товар авиомпаниите са спечелили по 1,62 щатски долара.

От тези летища косите ви ще настръхнат от ужас

Тази статистика беше изнесена от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Така погледнато, да ви таксуват 25 долара за 22 кг багаж си е направо далавера.

Въпреки че много авиокомпании ползват товарни самолети, които са превозват само карго, от IATA обясняват, че броят на транспортираните стоки за ден се дели поравно между пътническите и товарните самолети.

И така, какви стоки биха могли да пътуват с вас в самолета без дори да подозирате?

Самолетите помагат на Дядо Коледа да достави подаръците за Коледа за нула време, но са много полезни и през останалото време от годината, когато има какви ли не празници.

С въздушен транспорт са доставени 657 млн. колета с подаръци за китайския Ден на необвързаните, който се празнува на 11 ноември. Те са били на стойност 17,8 млн. долара, според „Форбс“.

Всъщност постоянното увеличаване на онлайн търговията допринася най-много за въздушния карго бизнес, който се обслужва от 3200 летища по света.

Голямото предимство на този транспорт е бързината, което го прави идеален за превоз на храна. Със самолет може да се пренесе пресен омар от щата Мейн до Лос Анджелис или пък дневният улов от сьомга да отиде от Осло до Токио.

Много вносни стоки от най-екзотични видове стигат до магазините и ресторантите по света всеки ден благодарение на пътническите полети.

Може да харесате виното, което ви сервират на борда, но да се окаже, че много по-старо и скъпо вино лежи под пода на салона. Американската винена индустрия изнася по въздух вино, което струва 1,61 млрд. долара, за година.

Бързите самолети превозват бързи състезатели. Формула 1 пренася по 300 тона оборудване до 20 различни държави всяка година. Всеки ден над 200 състезателни коня пътуват със самолет при специални условия, които включват богата на витамини храна и напитки, както и усърдни стюарди.

Любовта буквално е във въздуха. Авиокомпаниите превозват над 80 000 цветя от градини по целия свят всеки ден.

Миналата година една компания е извозила 9000 тона цветя от Колумбия и Еквадор до САЩ и Холандия за Свети Валентин. Цветя, обаче, летят всеки ден като спонтанен израз на нежни чувства.

Макар че в днешно време кореспонденцията се води бързо и удобно чрез имейл, все още над 898 млн. писма летят по въздуха всеки ден. Вероятно защото много от тях са любовни писма и пощенски картички.

А между другото, една тенис топка се прави от материали, които се транспортират от 14 различни държави на 80 000 км разстояние.

Ако имате проблеми със заспиването в самолета, помислете върху броя на овцете, които също летят. Авиокомпания направила почти невъзможното, за да превози безопасно 2000 овце от Чили до Еквадор в специално оборудван товарен самолет.

На всеки курс били превозвани по 670 овце. Имало 1500 женски и 507 мъжки, като едните били отделени от другите, за да няма опити за „забавление“.

С въздушния превоз на товари се правят добрини. Всяка година се доставят около 62 500 тона хуманитарна помощ, която, по изчисления на IATA, спасява 6849 живота на ден. Това става най-вече заради доставката на жизнено важни лекарства.

Понякога на самолетите се крият истински съкровища – луксозни коли, злато, диаманти и валута.

Всъщност една от най-големите авиационни мистерии на всички времена е обира на „Луфтханза“ на летище „Джон Ф. Кенеди“ през 1978 година, за която се разказва във филма на Мартин Скорсезе „Добри момчета“.

Случката е истинска. Извършителите избягали с 5 млн. долара в брой и 1 млн. в бижута. Едва през 2014 година ФБР идентифицира и арестува извършителите.

Авиолиниите пък са научили ценен урок за това как трябва да охраняват скъпи товари и в наши дни подобно престъпление би било почти невъзможно да се извърши.

От гледна точка сигурност и безопасност са въведени редица протоколи и се използва специално оборудване – хладилници, места за животни, място за съхранение на медицински изделия, предоставяне на сертификати и т.н.

Първият карго полет е извършен през 1910 година, когато универсален магазин в Охайо помолил братята Райт да превозят 90 кг копринена панделка от Дейтън до Кълъмбъс.

Някои самолети са по-подходящи да превозват товари от други заради вместимостта си. Най-често изборът пада върху Боинг 747, 777 и 787, както и Еърбъс А300 и А350. Много самолети, обаче, превозват някакви товари.

Неприятната истина – в тези курорти има най-голяма опасност да се натровите с храна

Последната дума има капитанът на полета. Въпреки че компаниите пренасят много неща по въздух и техните карго отдели организират всичко, капитанът на полета може да откаже да вози стоки на пътнически самолет, ако по някаква причина това не му е удобно.

Това правило важи и при превоза на пътниците, така че дръжте се прилично.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай