logo

Страхът от самолети може да ви докара здравословни проблеми! Ето 5 начина да се справите с аерофобията

Страхът от самолети може да ви докара здравословни проблеми! Ето 5 начина да се справите с аерофобията

Помислете от какво се страхувахте последния път и какво наистина може да се случи в крайна сметка... и бъдете реалисти

Аерофобията изглежда една от най-безобидните фобии, но в действителност ситуацията е малко по-различна. Прогресирайки, може да доведе до сериозни психологически проблеми, когато човек изобщо не може да използва самолета като транспортно средство.

Освен това често човек, подложен на фобия, не само държи силни емоции в себе си, но и заразява другите със страх или се държи непропорционално на ситуацията.

Ще ви разкажем как да избегнете това:

Преместване на фокуса
Няколко дни или часове преди заминаването запишете на лист възможните резултати от полета, с изключение на отрицателните. Например: „Ще летя без притеснение“, „Вярвам на пилота, защото има приятен глас“, „По време на полета ще изтрия ненужните снимки от архива“, „Ще излетим, след това ще донесат храна, и тогава ще си починем.”

Препрочетете написаното, измислете варианти, като по този начин намалите очакването за нежелано събитие.

Разгледайте информация за самолета
Самолетите не се разбиват като в анимационните филми - те могат да летят с един двигател и да кацат на вода. Като цяло шансът да попаднете в самолетна катастрофа е безкрайно нисък. Ако прочетете повече за дизайна на самолетите, ще разберете, че много неща, например зоните на турбулентност, изобщо не се страхуват от тях.

10 причини да посетите Шри Ланка още сега!

Не натискайте страха в себе си
Ако изпитвате страх, тогава не го потискайте в себе си, а се опитайте да бъдете във вътрешен диалог. Помислете от какво се страхувахте последния път и какво се случи в крайна сметка. Как се чувствате сега и какво може да ви помогне да се справите със ситуацията. Може би трябва да запишете чувствата си, да пиете вода или да ядете, да се разходите из салона или да включите любимата си песен.

Изберете метод за релаксация
При страх от смърт или отхвърляне са подходящи медитация, дишане и отпускане на мускулите на тялото. За да научите това, можете да се запишете за няколко класа по йога преди предстоящия полет. Въпреки това, при страх от загуба на контрол, разчитането на реални факти, а именно изучаването на информация за самолетите и фокусирането върху емоциите, е най-добрата помощ.

5 неща, които никога да не казвате на една рускиня!

Обърнете се към специалист
Разбира се, ако аерофобията се превърне в сериозно заболяване, психолог или психиатър може да ви помогне да се справите с нея. Един професионално работи с настройките, а вторият вече може да посъветва необходимите лекарства, които ще ви помогнат да оцелеете в полета с минимални щети за вашата психика.

Изберете най-ефективния начин за себе си и успешен полет!  

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай