logo

Това е най-мистериозният народ в света

Това е най-мистериозният народ в света

Произходът му не е известен, учените нямат представа откъде е дошъл

Айну е първият народ от Източна Азия, който се заселва в днешна Япония. Тази етническа група е толкова стара, че в сравнение с тях дори китайците се считат за "млад" народ. 

Най-интересното е, че учените нямат представа откъде са дошли айнианците.

Ето някои по-малко известни факти за мистериозния народ айну:

За първи път се появяват в Япония и Русия през 13 век пр.н.е. До 19 век те почти не са имали контакт с останалите етноси, съществували по това време. Смята се, че те са най-старата етническа група в Европа и Азия.

4 адски досадни навици на пътниците в самолета, които влудяват стюардесите

Айните напомнят повече на европейците, отколкото на монголите и затова често са били дискриминирани в Япония. Портретите на древния народ айни много приличат на портретите на руския писател Лев Толстой.

Мъжете имат дълга коса и дълга брада, която никога не бръснат. Жените имат татуировки, които започват от детството – когато едно момиче Айну навърши 6 или 7 години, то си прави татуировка над горната си устна. Хората от айните вярват, че този ритуал предпазва момичетата от зли духове, които се опитват да влязат в тях през устата.

С годините татуировката избледнява и когато достигне определен цвят и форма, се смята, че момичето е готово за брак. Най-често срещаната татуировка на Айну напомня днешната "усмивка на Жокера". През 19-ти век японското правителство забранява тези татуировки, но някои все още ги правят тайно, зачитайки старата традиция на своя народ.

Последната жена айну с такава татуировка на лицето почина през 1998 г., а днешните айни ги рисуват с грим за празниците. Най-разпознаваема е усмивката "татуировка" над устните, но са нарисувани и различни геометрични фигури, за които също се смята, че предпазват момичетата от болести и зли духове.

От момента, в който се появили на японските острови, хората от айните винаги са правили едно и също нещо. Животът им се свежда до лов, риболов и бране на плодове. Те живеели в глинени къщи с големина до 35 квадратни метра, в центъра на които имало задължително огнище. Много думи на японски са взети от езика на народа Айну.

Мечките винаги са играли основна роля в живота им и има много вярвания за тези животни сред хората от айните. Археолозите дори смятат, че са донесли мечките със себе си от остров Хокайдо.

Как са оцелели вековните сгради в Рим и съществуват до днес СНИМКИ

Благодарение на този народ в Япония се появили самураите.

Когато японците се заселват на островите и образуват държава, айните продължават да живеят в племена. Понякога нападали новите си съседи.

В края на 19 век японците започват да се заселват в по-широки райони, а айните продължават да ги избягват – имат свои училища и болници, собствена държава, не плащат данъци. От друга страна, образуването на държавата донесло забрана на ритуалите на този народ, особено на насилническите, и така те започнали да губят своята културна идентичност. Имало риск те да изчезнат напълно като народ.

Все пак през 2019 г. японското правителство обяви Айну за коренно население и сложи окончателен край на дискриминацията.

Днес айните се опитват да обновят своята културна идентичност. Те дори имат свое знаме - синият фон символизира небето и морето, а белият цвят олицетворява сняг. В средата стои стрелата на ловеца на Айну, която е червена, защото е покрита с отрова, която правителството им е забранило да използват.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Ужасен ужас

Ужасен ужас 04.01.2022 18:09

Само като видя брадите на тези и повръщам!

брадат

брадат 04.01.2022 20:24

А като им видиш уя се облизваш.

Лиляна

Лиляна 04.01.2022 22:04

Кретени, мръсни, вонящи!

Николов

Николов 04.01.2022 22:06

Това не са хора, моля ви!Добре поне, че не сме се родили в това мръсно племе!