logo

9 интересни факта за Рим, които отговарят на въпроса защо Вечният град е толкова прекрасен

9 интересни факта за Рим, които отговарят на въпроса защо Вечният град е толкова прекрасен

В столицата на Италия има повече от две хиляди фонтана

Добре знаем, че всички пътища водят към Рим. Култура, гастрономия, мода – нищо не липсва в столицата на Италия и със сигурност няма да скучаете, а ние ви представяме още няколко интересни факта за Вечния град, които може би не сте знаели досега!


Безброй фонтани

Столицата на Италия е украсена с повече от две хиляди фонтана, от които Фонтанът Треви е може би най-известният.

Фонтанът ди Треви

Говорейки за тях, нека кажем още, че този фонтан носи истинско малко богатство на Рим всеки ден. А именно изчислено е, че всеки ден в него се наливат средно по 3500 долара, които се даряват на католически хуманитарни асоциации.

Това ли е най-красивото село в Швейцария?

Колизеумът

Една от най-известните забележителности разбира се е Колизеумът. Той е можел да приеме 50 000 посетители. Смята се, че половин милион гладиатори и повече от милион диви животни са загубили живота си в Колизеума.

Градът на църквите

Рим практически може да се нарече „градът на хилядата църкви“, като се има предвид, че градът има повече от 900 църкви. Най-старата от тях е базиликата Света Мария в района Трастевере, а най-известната със сигурност е базиликата Свети Петър във Ватикана.

SPQR

Ще видите тези четири букви на много места в града и сигурно ще се чудите какво всъщност означават. Отговорът е „Senatus Populusque Romanus“, което превеждаме като „Римският сенат и хората на Рим“.

Защо богатите руснаци луднаха по тази карибска държава

Търговски център на Траян

Смята се за първия предшественик на търговските центрове, каквито ги познаваме днес, и е построен през втори век по време на управлението на император Траян. Центърът е бил изграден на няколко етажа и в него е имало над 150 магазина, продаващи всичко от дрехи до хранителни стоки.

Първият милионен град

Рим се счита за първия модерен град, достигнал милион жители. Дори днес той е доста голям, а населението му е малко под 3 милиона.

Не купувайте вода

И днес няма абсолютно никаква нужда да купувате вода тук. Както вече казахме, градът е украсен с повече от 2000 чешми, както и множество извори за питейна и прясна вода.

Един от най-старите университети

Университетът La Sapienza е най-големият университет в Рим. Доста е престижно и много учени и носители на Нобелова награда са учили там. Основан е през далечната 1303 година, като и до днес в него се обучават около 150 хиляди студенти.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай