logo

Изумрудената река в прегръдките на дълбок каньон се намира близо до нас

Изумрудената река в прегръдките на дълбок каньон се намира близо до нас

Заради чистотата си я наричат ​​"сълзата на Европа", питейна е и идеална за рафтинг

Дълбокият каньон и тюркоазената красота, която се лее закачливо по коритото му. Заобиколен е от зеленина, дървета и пълно спокойствие, което само от време на време се нарушава от смеха на рафтинг лодките.

Първият поглед към река Тара е достатъчен, за да се „влюбите“ в нейната свенлива красота. Пътят до него от посока Босна и Херцеговина, от град Фоча, е криволичещ, тесен, на места стръмен. Точно такъв вероятно би трябвало да е пътят към щастието и съвършената красота. Тази, за която трябва да положим малко усилия.

Река Тара наистина е една от най-специалните в Европа, а защо, разберете по-долу.

Каньонът, в който се намира Тара, е най-дълбокият в Европа, а по-дълбок от него в света е само този в американския Колорадо.

Ето защо рафтингът по тази река е толкова специален: заради перфектното съотношение на бързеи, които носят вълнение, и спокойни части, които позволяват спокойно да се насладите на невероятната природа, която ви заобикаля. Тази изумрудена река е естествената граница между Черна гора и Босна и Херцеговина.

Малцина знаят, но Гърция не е само море и острови

Можете да отидете на рафтинг от всяка от тези дестинации.

„Уредихме го във Фоча, получихме цялото необходимо оборудване, инструкции, опитен капитан и нашето речно приключение от няколко часа не можеше да бъде по-перфектно“, пише Лана Миндолевич за „Travel Suitcase“.

„Скоро разбрахме, че плаваме по един от най-големите естествени резервоари за питейна вода в цяла Европа!“ Да, водата на Тара е годна за пиене по почти цялото й течение, затова я наричат ​​"сълзата на Европа". Уникалността й е призната и от ЮНЕСКО, което я включва в списъка на защитените природни територии. Част от потока, както и каньонът, са част от черногорския национален парк Дурмитор. Този уникален каньон в най-дълбоката си част е дълбок цели 1300 метра, а зелено-синята игрива река е заобиколена от невероятно красив пейзаж, със стръмни скали и гъсти гори."

Морето в Италия може да ви излезе солено, ето за какво да внимавате!

Река Тара започва своето 146-километрово пътуване в Черна гора, където се сливат две реки под връх Комова. Последните 30 километра образуват естествената граница между Черна гора и БиХ, а в края на течението си, близо до Шчепан поле, се влива в река Пива.

Тара е много студена река, температурите варират от 7 до 10 градуса дори през лятото. Плуването все още е възможно, но ще ви трябва неопренова екипировка, която получавате за рафтинга. Кратко освежаване в бистрата и годна за пиене река при 35 градуса навън ви връща към живот, но не е препоръчително, ако сте само по бански.

За рафтинг най-подходяща е последната част на реката, от 20 до 30 км, където има повече от 20 водопада и прагове - които правят карането по-забавно и вълнуващо.

Красивият тюркоазен цвят на водата, гъстите зелени гори по поречието на реката, внушителните скали на каньона, които пазят тази красота отгоре... Тара е река, която ще ви „влезе под кожата“ и на която винаги ще искате да се върнете.

Самото рафтинг изживяване е може би най-доброто в тези райони, именно заради интересния и динамичен поток на реката, но и заради сърдечните хора, които го водят и които наистина, с цялото си същество, живеят за своята река.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Дечо Пора

Дечо Пора 20.08.2023 9:43

Ами Пива? Невероятна красота! При Хум двете реки дават началото на Дрина. Имаме си всичко на Балканите, ама сте се юрнали по екзотични места ( не дестинации ).