logo

Лайф хак: 6 лесни начина да си купите евтин самолетен билет

Лайф хак: 6 лесни начина да си купите евтин самолетен билет

Готови сме да ви покажем няколко трика за резервиране на билети, които ще ви спестят доста пари

В един и същи самолет хората, които са платили напълно различни суми за билет, могат да седят на съседни места. Цената на полета зависи от деня на покупката, от часа и дори от браузъра, в който сте го търсили.

Готови сме да ви покажем няколко лайф хака, които ще ви помогнат да резервирате самолетен билет възможно най-евтино. 

Ето какви са те: 

Не резервирайте твърде рано

Има мнение, че колкото по-рано купувате билети , толкова по-евтини са те. Това не е съвсем вярно. Разбира се, не трябва да разчитате на ниска цена три дни преди отпътуване, но ранното резервиране не гарантира изгодна сделка.

По правило билетите се продават 330 дни предварително. Оптималното време за покупката им е 45-60 дни преди отпътуване. Това се дължи на факта, че до този момент цената се изчислява въз основа на миналогодишния опит. Обикновено, ако полетът е бил напълно запълнен преди година, тогава за него не се предоставят отстъпки. Два месеца преди заминаването обаче ситуацията се преразглежда.

Мелисани - природното чудо на Гърция, в което ще се влюбите СНИМКИ

Вземат се предвид политическата ситуация, времето и други фактори. Купувайки билет предварително, рискувате да надплатите за миналогодишните прогнози. Прави впечатление, че тази схема не работи в обратната посока. Например, ако миналата година по това време самолетът за Мадрид е бил пълен само наполовина поради ковид вълната, тогава няма да има отстъпки по подразбиране.

Схемата също не работи в периоди, когато трафикът на пътници е постоянно висок, като Коледа и Нова година. В този случай трябва да се погрижите за закупуването на билети възможно най-рано.

Използвайте агрегатори

Съвременните търсачки на полети са много удобно изобретение. Те събират информация от десетки авиокомпании, системи за резервации и туроператори за вашата дестинация и предлагат всички възможни опции. Предлаганите билети могат да бъдат сортирани по цена, час на тръгване, продължителност на полета и др.

Защо на красивите жени им е строго забранено да посещават Армения?

За надеждност има смисъл да търсите билети чрез няколко търсачки наведнъж. Това се дължи на факта, че всеки от тях си сътрудничи с различни продавачи и билетите не винаги ще бъдат дублирани. След това трябва да проверите намерените билети директно на уебсайта на авиокомпанията. Понякога билетите са по-евтини на уебсайта на агрегатора (компаниите умишлено правят това, като искат да привлекат нови клиенти с по-ниски цени), но се случва обратното.

Не се зацикляйте на датите

Почти всеки агрегатор има бутон +/- 1–3 дни. Ако разликата от няколко дни е маловажна за вас, това може да спести доста пари. Колкото по-малко сте обвързани с дати, толкова по-вероятно е да намерите по-евтин билет. Някои сайтове имат цели таблици, които ясно показват в кои месеци и в кои дни билетите за избрания от вас маршрут са най-евтини.

Не летете през уикендите

Има едно общо правило за избор на дати на заминаване: най-скъпите билети винаги са от петък до понеделник, а най-евтините са във вторник и сряда. „Неудобните“ заминавания рано сутрин или през нощта също винаги са постоянно по-евтини.

Невероятен, но страшен феномен в езерото Бариеса поглъща всичко ВИДЕО

Купете билет през нощта от вторник срещу сряда

Сряда 1:00 часа е най-доброто време за закупуване на билет. Това се дължи на факта, че повечето авиокомпании обявяват намаления в неделя вечерта, които важат до понеделник вечерта. Съответно, най-голям брой резервации се правят едновременно. След това пътниците имат 24 часа, за да осребрят резервацията. И всички неизползвани резервации се въвеждат обратно в компютърните системи и се пускат за продажба отново на същите намалени цени. Важен момент: помислете за часовата зона, в която се намира авиокомпанията.

Например, ако се интересувате от билет от Alitalia, трябва да изчакате до един сутринта точно според италианското време.

„Измамете“ системата

Този лайфхак не винаги работи, но не пречи да пробвате. Така че си струва да опитате - може да имате късмет. Препоръчително е да търсите билети в режим инкогнито в браузъра Google Chrome. Всички други браузъри четат и съхраняват цялата ви история на търсене, както и информация за вашите джаджи и местоположение.

Ако търсите билет в Москва или Ню Йорк от MacBook или iPhone 6, системата ще ви счита за по-платежоспособен по подразбиране, отколкото ако сте го направили от стар Asus, и съответно ще издаде по-висока цена. Освен това, ако търсите един и същ билет няколко дни подред, тогава цената постоянно ще нараства за вас, тъй като търсачката ще реши, че наистина имате нужда от този билет и все пак ще го купите.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай