Всеки турист, който някога е бил на този красив остров, е измъчван от най-важния въпрос - какво да яде там? Това са 10-те най-популярни индонезийски ястия. Във всяка област на огромната страна изпълнението им е малко по-различно.
По-рано, когато нямаше такъв приток на туристи, местните хора дори не са се замисляли какво да ядат, а още по-малко да помислят за нуждите на туристите. Не е имало хранителни навици, имало само нужда да се задоволява глада. Те отглеждат ориз, плодове узряват, но какво друго е необходимо за жителите на топлите страни?
Но с появата на туристите балийците трябваше да разработят създаването на местна кухня. Между другото, те не са пристрастени към подправките, за разлика от тайландците.
Най-популярните ястия не са много на брой:
Ако търсите изобилие от нудистки плажове, отидете в Крим!
- Nasi goreng - пържен ориз, обикновено с добавка на пиле или скариди, с пържени яйца и зеленчуци;
- Mie Goreng - пържени спагети със същите добавки;
- Soto ayam - пилешка супа (с юфка и яйца), тя е много лека и питателна;
- Bakso е супа, приготвена от риба или пилешки топки, с добавка на зеленчуци и юфка или ориз, топките са сякаш сякаш соеви;
Красивата Биргит отиде на Филипините, хвана бяс и...
- Gado-Gado - смес от зеленчуци, обикновено приготвени на скара;
- Nasi campur - смес от зеленчуци, ориз, пиле, поръсени с горещ сос;
- Sate ayam - пилешки шишчета, те присъстват в почти всяко ястие, много вкусно, поръсено с орехово или терияки сос, което им придава сладникав послевкус;
- Ikan bakar - риба на скара, обикновено сервирана с гарнитура с ориз, гарнитурата е огромна;
- Babi guling - балийски специалитет с цяло прасенце;
- Bebek Betutu - патица, запечена в специален балийски жълт сос;
Независимо от коя област на Бали ще живеете, кафенетата и варунгите са навсякъде. Няма смисъл да търсите най-евтиното, защото е евтино навсякъде, просто вижте къде седят повече хора - там вероятно ще бъде най-вкусно.