Пет ресторанта по света, за които се чака резервация години напред

Някои места вече са заслужили звезда Мишлен и правото да се наредят сред най-добрите

https://pochivka.blitz.bg/oferti/pet-restoranta-po-sveta-za-koito-se-chaka-rezervatsiya-godini-napred Pochivka.blitz.bg
Пет ресторанта по света, за които се чака резервация години напред

По света има десетки хиляди ресторанти и кафенета. Храненето може да бъде елитно или евтино, традиционно или съвременно. 
 

Някои места вече са заслужили звезда Мишлен и правото да се наредят сред най-добрите по света. Успехът в ресторантьорския бизнес се измерва в месеците, които ще се налага клиентът да чака за предварително резервирана маса. 

Кило картофи за 500 евро? Това се най-скъпите храни в света

Ето и пет от точно такива ресторанти, където не може да попаднете току - така. 

TAKAZAWA, Япония

Токио отдавна е надминало останалите градове по броя на първокласните ресторанти. В TAKAZAWA шеф-готвачът приготвя традиционни японски ястия или френски блюда направо пред очите на посетителите.

Така те могат да наблюдават с часове изкусната работа на майстора - готвач. 

За ден той успява да обслужи не повече от 10 души. резервация се извършва веднъж месечно. Заради неповторимото зрелище желаещите чакат и половин година. Цената на едно такова ястие е 650 евро. 

Gordon Ramsay, Великобритания

Това заведение не за първи път е в челната тройка на най-добрите ресторанти по света. Гордън Рамзи се прослави благодарение на телевизионното риалити, в което като строг шеф учи по-млади и неопитни готвачи. 

Ресторантът му е първото английско заведение, удостоено с три звезди Мишлен. Той заема помещение в скъп район на Лондон и там са обядвали дори кралски особи. 

В менюто са включени риба, дивеч, деликатеси от редки видове месо. Резервацията се прави за пет месеца напред, а средната цена на храната там е 100 евро. 

Spoon, Франция – Хонконг – Мавриций

"Лъжицата" е дело на легендарния френски шеф - готвач дюкас. Целта му е била да направи изисканата кухня по-достъпна. Така той открил по един ресторант в тези три страни. 

За приемливи цени може да опитате блюда, за които повечето хора дори не са и чували.

Всичко се приготвя според правилата на кухнята - гурме. Към класическото меню добавят нотки и от местния колорит. Средната цена на вечеря там е около 90 евро. 

RAO’s, США

Това е наистина особено място. Смятано е за един от най-добрите италиански ресторанти в Ню Йорк, който на висчкото отгоре се намира и в беден квартал. 

Обядът там струва 75 долара, но съвсем не е лесно да попаднете там. Тук дори не става въпрос за многомесечна опашка.

Заведението е нещо като закрит клуб, до който се допускат само тези, които имат тежест в обществото и със сигурност трябва да сте познати на един от собствениците. 

В ресторанта има 12 маси, които принадлежат на най-влиятелните хора в мегаполиса и се препредават в семейството по наследство. 

Noma, Дания

Всеки ден 20 хиляди души се опитват да си запазят място в този ресторант, но също както и при другите ресторанти това може да бъде направено само веднъж в месеца. 
Неголяма вечеря за двама там струва 340 евро. 

Хитрите номерца, с които ни цакат всички ресторанти

Но хората са готови са платят такива пари. Още повече - в този ресторант могат да опитат от молекулярната кухня на бъдещето. 

Ако попаднете зад скромните, на пръв поглед страни на Noma, си струва да се подкрепите преди това. 

Защото ще получите няколко грама суфле, десетки зрънца черен хайвер, няколко портокалови спагети. 

Но пък изкуството иска жертви. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай