logo

Токай - мястото, където гроздето се превръща във „вино на кралете“ и е истински магнит за туристите

Токай - мястото, където гроздето се превръща във „вино на кралете“ и е истински магнит за туристите

Унгария може да се похвали с 22 винарски региона

Винената традиция в Унгария е дълга повече от хиляда години, така че тази страна може да се похвали с 22 винарски региона, разположени в шест основни винарски региона.

Регионът Токай е популярен в целия свят и според легендата френският крал Луи XV е популярен „токаец“, тоест той е бил наричан „кралят на виното и виното на кралете“.

Винарският регион Токай е добре познат на всички любители на виното, а ЮНЕСКО го взе под закрила през 2012 г.

Този регион с 27 села и около 6000 хектара лозя все още носи уникални културни характеристики и свидетелства за дългата история на производството на вино.

Градът на очите - най-красивият в Румъния

Едно от най-впечатляващите свидетелства за тази традиция е за т.нар "хобитски" къщи, разположени в село Херцегкут. Тези сгради без прозорци, като от хълма се виждат само триъгълните каменни входове, всъщност са винарски изби.

Германците, които се заселват в тази част на Унгария през 18 век, ги построяват, или по-скоро ги „погребват“ в хълма Боршод.

Повечето от коридорите в мазетата са с дължина от 6 до 8 метра, а някога в тези мазета са живели цели семейства.

Днес те съхраняват едни от най-добрите вина в света. В тези къщи се разиграва най-красивата винена приказка, която превръща гроздето в напитка, която няма равна на себе си в света и е възпята в унгарския национален химн.

Освен виното, районът на Токай предлага и множество забележителности за любителите на историята и културата, една от които е крепостта на планината Земплен.

Непокътнати римски стени пазят град в Испания и през XXI век

Сред тях се открояват ренесансови сгради, както и наскоро реставрираната крепост Физар, една от малкото оцелели след нашествието на монголите.

Спортни дейности като гребане по Тиса, семейни приключенски паркове, огромна зоологическа градина и много минерални извори предоставят отлична възможност за забавление и почивка в региона, а също така привличат голям брой туристи от цял ​​свят.


Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай