logo

Това е страната в света, където има най-добри социални помощи

Това е страната в света, където има най-добри социални помощи

Обезщетението за безработица в Дания е 1544 долара, с тези пари можете да изхраните четиричленно семейство за един месец

Съществува утвърдено мнение, че на Запад можете да живеете перфектно само от ползите. Размерите на социалните помощи са наистина впечатляващи, особено за нас, българите. 

В действителност, обаче, не всички стереотипи са винаги валидни. 

Според статистиката най-високите обезщетения за безработица са в Дания. Там безработните могат да получават до 90% от средната заплата, което, средно, е около 1544 долара всеки месец. 

Гнилите неща в Дания. Ходят като клошари от любов към природата

Сумата се изчислява според общия брой на плащанията и броя на хората, които получават тези обезщетения. Това е най-високата цифра не само в Европа, но е дори по-висока, отколкото в Америка. Така Дания е на заслуженото първо място.

Освен това държавата изплаща обезщетения на своите граждани, както и на бежанци, които идват от различни страни - 1764 евро.

Как се изчисляват обезщетенията за безработица

Сега в Дания не е толкова лесно да се намери работа: повечето фирми не са в добро икономическо положение и много компании намаляват служителите си. 

Малките фирми по принцип не искат да наемат служители от други страни. Преди това големите организации наемаха малък брой висококвалифицирани чужденци в държавата, но днес дори и те приемат много по-малко хора. Дори говоренето на датски и английски език няма да са ви от помощ.

Правоспособните хора получава обезщетение от около 1400 долара - това е 8 хиляди датски крони, но без данъците. 

Например за тази сума можете да наемете двустаен апартамент в предградията на Копенхаген или е достатъчно да изхранвате четиримесечно семейство за месец. 

Втората категория хора, които могат да получават обезщетения, са членове на застрахователен фонд, които са работили поне 52 седмици и то на пълно работно време през последните 3,5 години.

И освен това, човек трябва да плаща около 1300 крони на всяко тримесечие поне една година, преди да е загубил работата си. Размерът на тези обезщетения ще бъде 1400-1800 долара и това вече е с данъци.

Оказва се, че има и по-затворена страна от Северна Корея, ето коя е тя

Обезщетенията за безработица се изплащат за максимум две години.

И през цялото това време трябва активно да сте търсили работа без да се проваляте: да сте изпратили автобиографията си, да отидете на интервю и да предоставите в социалните служби доказателство за това. 

Освен това бюрата по труда изпращат безработните на различни курсове или на работа като доброволци. Следователно, за да получите обезщетения, трябва да сте направили поне някакви усилия. 

И ако ви заподозрат за нещо, вие не само ще бъдете лишени от обезщетения, но и ще платите глоба.

Ако безработният отиде на непълно работно време, дори и за два или три часа седмично, той трябва да информира съответната служба за това. Тези часове на непълно работно време се приспадат от общите ползи.

Просто няма да можете да се скриете от плащането на данъци и да потулите нелегалната работа. 

Всички регулаторни органи, включително Данъчната инспекция, имат достъп до информация за сметките на гражданите и имат право да контролират постъпленията по сметките ви.

Жилищни, хранителни и други нужди

Дания все още е лидер сред страните от ЕС, зад нея дори Германия, Холандия и Швеция и други проспериращи държави. Между другото, дори нивата на убийства, престъпност и корупция са най-ниски там.

И като цяло властите се грижат за своите граждани, има добра среда и доста стабилна икономика. Други области също се развиват на доста добро ниво: образование, медицина, подкрепа за малкия бизнес.

В Дания се намират жилища за всякакви нужди - малко, уютно студио или прекрасна, голяма къща за семейство. Най-големият пазар за жилища е в Копенхаген, така че там са и най-високите наеми.

Например, студио с една стая около 35-35 квадрата може да се наеме за 1100-1300 евро, в покрайнините - за 800-900 евро.

Ако говорим за закупуване на дом, тогава в най-благоприятните райони в центъра 1 квадратен метър струва 5800-5900 евро, а в кварталите - "спални" - 3700 евро. Студио апартамент от 33 кв.м. в центъра на града можете да закупите за 187 200 евро, в жилищен район - 118 300 евро.

Други градове имат още по-ниски цени на жилищата.

Цените на храните в магазините също са сравнително ниски в сравнение, например, с Норвегия. Килограм пилешки гърди струва средно 7,47 евро, сирене - 9,5-10 евро, говеждо месо - 13 евро, кайма - 7-8 евро, литър мляко - 0, 91 евро. За килограм домати ще платите 2,65 евро, за картофи - 1,45 евро, краставици - 2,69 евро, ябълки - 2,31 евро.

Бутилка вино от 0,5 литра струва 6-8 евро, литър сок - 2-4 евро, 1,5 литра питейна вода - 1,10 евро. Един килограм ориз - 1,79 евро, макаронени изделия - 1,50 - 2,40 евро, 500 грама хляб - 2 евро.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай