logo

Туристка: Извинявайте, но този вид бакшиш откога стана задължителен?

Туристка: Извинявайте, но този вид бакшиш откога стана задължителен?

Мога ли да откажа на агенцията и с какъв довод, пита объркана българка в социалната мрежа

"Защо напоследък всички туристически агенции включват като задължително доплащане бакшиш за шофьор и екскурзовод? Без значение в Европа, Азия или Африка? 30-40-50 евро.... Това не е ли доброволен акт и по лична преценка, ако съм доволна от услугата? Задължително...???!!! Започвам да се ядосвам, като видя тези задължителни бакшиши! Мога ли да откажа на агенцията и с какъв довод? Не оспорвам "такса обслужване", която е включена в цената обикновено, а така наречения "задължителен бакшиш"!" Това попита огорчена българка във Фейсбук.

Жената получи и изчерпателен отговор от потребителка на социалната мрежа:

Сега е моментът! Ето как да спестим стотачки за празнуване на ЧНГ

"Хубав въпрос, но като човек, който води групи все в Африка, Азия и Латинска Америка, мога да ти кажа, че местните партньорски агенции вече направо си го пишат, че и какъв размер да е бакшишът. И това е от години. Не са виновни местните туроператори или агенти. Те просто изпълняват препоръките, за да са сигурни, че групите им ще са добре приети и обслужени.

Преживях истински шок с любимия си гид в Африка преди две години. Да, той е невероятен като водач на сафари - той е и шофьор, и гид, и носач, товарач, просто ви е и майка, и баща. Не само това, той излиза извън преките си задължения, създава невероятна атмосфера и се грижи.

След като го открих при първото си пътуване преди 5 години, аз държа на него всеки път, дори и да сме няколко джипа, аз държа той да е до мен, защото знам, че мога да разчитам на него. Винаги сме събирали пари предварително, особено като пътувахме като приятели и аз казвах да седят в човек от групата, не в мен и да решаваме къде на кого и колко да даваме.С по-претенциозни хора, нивото на местата за настаняване при сафарито се вдигна. Доволна съм от човека и затова, усещайки, че става нетърпелив, накрая на едно сафари преди две години, гордо му казах, че ще получи 150 долара бакшиш, като от събраните от хората бяха 120, а аз добавих и 30 от себе си, защото смятах, че ги заслужава. Какъв беше шокът ми, когато той ме погледна и каза "Направи ги 200!" Онемях.

Все едно не виждах пред очите си същия човек. Дълго след това прехвърлях в ума си изражението и думите му. Разбира се, не му дадох 200, а колкото бях нагласила. Тъй като вече имам няколкогодишно сътрудничество със същата компания, която е безупречна, познавам добре и шефа им, с който си имам приказка, един ден в онлайн разговор му споделих историята и изискването за 200 долара бакшиш.

Исках да знам какво се случва и не е ли в крайна сметка това въпрос на преценка на клиента. Той се усмихна сконфузено и каза, че всъщност при тези по-луксозни сафарита, нормално бакшишът е по 10 долара на човек на ден за водача на сафарито. Излизаше наистина 200 долара според клиентите и дните. Но той се опита да ме утеши, че ако ние не сме доволни, разбира се, може и да не даваме такива пари...

После казал на моя човек, че съм се оплакала. Той ми каза, че шефът му е казал... Стана мазало. Простихме си, изчистихме недоразуменията и той остана до мен и е с всяка следваща група, макар че заради качествата му, за които има много отзиви от доволни клиенти в интернет, той става и все по-търсен. Мислиш ли, че след този случай не държа в ума си тези 10 долара на човек на ден?

Потънал античен град - най-новата туристическа атракция на морето

Да, агенциите вече слагат това изискване, защото те познават особеностите на местния туризъм и винаги е по-добре да се съберат в началото и да не се мисли след това за бакшиши, защото особено към края на всяка екскурзия хората са привършили парите и не слагат в ума си тази грижа, ама водачите трябва да мислят за това, защото след време ще дойдат пак с друга група и искат групите им да са качествено и старателно обслужени.

Обиден виетнамски шофьор ми върна малкия бакшиш, който му дадохме при първото ни пътуване в тази страна през 2017-а. И аз се уча какво и как очакват, но сега партньорите ми направо си пишат колко на гидовете, колко на шофьорите на ден".

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Кгфту

Кгфту 24.08.2023 13:07

И без това ние дерат никакви бакшиши.

трол

трол 24.08.2023 16:40

за тва си кесиш в Равда Китен и Слънчака. Те те цакат с обслужване и качество на храна/пиене. Ти с бакшиша. Накрая всеки недоволен, но пак повтаряш. смяхх

Пиро

Пиро 25.08.2023 3:43

Не ходиш при аборигени и толкоз! Нека тая с 200 -те долара да си дава колкото иска!

Ели

Ели 25.08.2023 7:22

Предлагам агенциите да си включват предварително стойността на бакшишите в цената на екскурзията.И да не занимават туристите с това по време на пътуването им.Много е дразнещо и меко казано -некрасиво!То който екскурзиант е доволен от обслужването, сам ще си остави бакшиш на когото реши.

Мара

Мара 25.08.2023 8:39

Хубавото е , че Тур агенциите предварително уведомяват клиентите си. При круизиерите е същото без значение за колко дена е .. Задължителна всекидневна такса бакшиш за обслужващият персонал. Така , че да не реве.. Като не иска да плаща да си стои тук. Разни държави разни закони.

опетков

опетков 25.08.2023 8:54

Никакъв бакшиш не трябва да се дава. А защо екскурзоводката не попита "шефа" колко плаща на своя гид? Ако не му харесва, да си намери друга работа.

Алекс

Алекс 25.08.2023 9:09

Никога не съм ползвал,аз и моето семейство услугите на гид,водач, екскурзовод или както там го наричате.Всеки нормален човек може да си направи програмата сам.За какво са ми тези безполезни професии.Бегай,бегай!!!

бачкатора

бачкатора 25.08.2023 9:55

М дааа, дамата "небрежно" се похвали пред обществото колко екзотични пътувания по света е направила!

Сия Мечева

Сия Мечева 26.08.2023 9:12

Тя дала една шапка пари за екскурзията,а се цигани за 10 евро!

све

све 26.08.2023 10:04

Като не ти харесва, файрум.

Лъчо

Лъчо 26.08.2023 11:58

Само не разбрах това такса гит ли е или бакшиш ако си доволен. Ако си доволен и смяташ че са направили нещо повече от очакваното даваш.

Йордан

Йордан 26.08.2023 12:53

Всички Българи са скръндзи!!!

MOLI

MOLI 26.08.2023 15:13

ТУК,НЯКОЙ НЕЩО НЕ РАЗБРА.НЕСТАВА ДУМА ЗА 10 ДОЛАРА,А ЗА 10 ДОЛАРА НА ДЕН.ТОВА Е ОБИР!!!

Иван

Иван 26.08.2023 17:16

А свирки защо не му правиш?

До Алекс

До Алекс 26.08.2023 23:29

Искам да видя как си организираш сафари в Африка без гид и шофьор. С рента кар сигурно или направо на моторетка в саваната. Те там и пешеходци пускат. Местните лъвски прайдове харесват това... ;)

bankova_

bankova_ 29.08.2023 15:42

А на мен кой ми дава бакшиш ,за да си върша работа?