logo

Вижте най-голямото летище в света – 12 млрд. долара, на 550 км от София! (ВИДЕО)

Вижте най-голямото летище в света – 12 млрд. долара, на 550 км от София! (ВИДЕО)

То се изгражда на четири етапа и ще бъде напълно завършено през 2025 година

На 6 април летище „Ататюрк“ в Истанбул, което се счита за едно от най-натоварените в света с над 70 млн. пътници годишно, официално спря да работи. Всички търговски полети бяха пренасочени към новото летище на Турция – летище „Истанбул“.

Летище Истанбул (на турски: İstanbul Havalimanı) се намира северно от Арнавуткьой в европейската част на Турция, между селата Таякадън и Акпънар, на 35 км от летище „Ататюрк“, на 78 км от летище „Сабиха Гьокчен“, на 123 км от летище „Текирдаа-Чорлу“ и на 158 км от новостроящото се летище „Одрин-Къркларели“.

Към момента Летище Истанбул е най-голямото в света, като се планира да достигне 150 милиона пътници годишен капацитет. Международният код на новото летище е ISL.

Назоваха кои са най-големите туристически разочарования

Строителството на трето летище в Истанбул се наложи поради липса на капацитет в съществуващите две летища в Истанбул – „Ататюрк“ в европейската част и „Сабиха Гьокчен“ в азиатската част на града.

„Ататюрк“ в европейската част на града не може да бъде разширявано с повече допълнителни писти и съответно да поеме нарасналия въздушен трафик към и от Истанбул, поради което се налага изграждането на трето летище. През 2014 г. през летищата на Истанбул са преминали повече от 80 милиона пътници.

Очаква се през 2019 въвеждането на третия аеропорт в пълна експлоатация да доведе до увеличението на въздушния трафик над България с около 50% в сравнение с 2014 г. Третото летище на Истанбул има шест писти с дължина 3750 метра и четири терминала, а при нужда капацитетът му ще може да бъде увеличен на близо 200 млн. пътници на година.

Това ще го направи най-голямото летище в света по отношение на броя обслужени пътници.

То се изгражда на четири етапа и ще бъде напълно завършено през 2025 година. Очаква се общата му стойност да е около 12 млрд. долара.

Предвидени е там да има безмитни магазини, разположени на 55 000 кв. м. Дизайнът на безмитната зона е изцяло посветен на Босфора и ще има различни зони – „Модна градина“, „Семеен дворец“, „Плаж със стил“, където ще се продават стоки на определени марки, свързани с основната тема.

Вътре ще има „Йотел“ – бутиков хотел с 451 стаи, до който ще има достъп както от града, така и от вътрешността на летището. Тези, които си резервират стая във „въздушната част“, няма да трябва да напускат летището щом кацнат. „Земната част“ е за пътницитер, които още не са минали през митническа и паспортна проверка.

Кулата за управление на въздушния трафик е проектирана във формата на лале – популярен символ в културата на Турция.

Πpи изгpaждaнeтo нa нoвaтa aepoпорта e изпoлзвaнo мнoгo cтъĸлo - oбщo 200 000 ĸв. м cтъĸлoпaĸeта или нaд 16 000 тoнa. 44% oт oблицoвĸaтa нa лeтищнитe фacaди e oт тoзи мaтepиaл. С нeгo ca пoĸpити вepтиĸaлнитe фacaди нa цeнтpaлния пътничecĸи тepминaл, тepминaлнитe блoĸoвe, ĸyпoлитe, ocигypявaщи cвeтлинa в cгpaдaтa, pъĸaвитe зa oтвeждaнe нa пътницитe oт и ĸъм caмoлeтитe и т.н.

Как авиокомпаниите ни цакат с „евтини“ билети и кога всъщност са изгодните сделки (ВИДЕО)

Tъй ĸaтo e мнoгo шиpoĸ и нe ocoбeнo виcoĸ, цeнтpaлният пътничecĸи тepминaл paзчитa нa ecтecтвeнa cвeтлинa, ocигypeнa oт 450 cтъĸлeни ĸyпoлa, в paзлични фopми, чиятo плoщ e нaд 30 000 ĸв. м.

Лeтищeтo щe пpoмeни цялoтo eвpoпeйcĸo въздyшнo пpocтpaнcтвo, извъpшвaйĸи диpeĸтни пoлeти дo пoвeчeтo oт дъpжaвитe в Eвpoпa.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай