logo

10 факта за Сърбия, на които трудно ще повярвате

10 факта за Сърбия, на които трудно ще повярвате

Смята се, че сърбите дължат пристрастяването си към кафето и цигарите на турците

Сърбия е близка и почти родна страна - много хора знаят, че славянските народи може да не се харесват, но са близки, говорят подобен език и обичат шумните празници.

Но в настоящето и миналото на тази балканска държава има малко известни факти, които могат да изненадат и най-опитния пътешественик.

Разказваме ви защо местните все още отопляват къщите си с дърва, кой сръбски град е станал културна столица на Европа и добре ли живеят сръбските котки.

1. Столицата на Сърбия, Белград, е един от най-старите градове в Европа. Келтското селище Сингидун е основано на мястото на съвременния Белград преди 2300 години. По-късно е бил собственост на римляни, византийци, славяни, турци и австрийци, градът е разрушаван десетки пъти до основи и възстановяван.

2. Културна столица на страната - Нови Сад. Църкви и музеи, кафенета и ресторанти, занаятчийски магазини и магазини за сувенири са концентрирани в този град на брега на Дунав. Няколко музея са отворени наведнъж на площада на галерията, включително най-старият в страната - Художествената галерия на Matitsa Serbian. През 2021 г. Нови Сад получи предизвикателството за столица на европейската култура.

3. В Сърбия има истинска тропическа гора – Винатоваца. Това е изолирана и труднодостъпна букова гора в източната част на страната, в планината Кучай. От средата на 17 век тук не са секли дървета, а днес в резервата е забранено дори да се събират билки и гъби. Най-старите винатовашки буки са на над 350 години и достигат до 45 м височина.

Стюардеса разказа за най-ужасните и невъзможни искания на пътниците

4. Сръбската река Врело е най-късата в Европа: дължината й е точно 365 м, затова има друго име - Година.

5. Смята се, че сърбите дължат пристрастяването си към кафето и цигарите на турците - повече от 400 години Сърбия е била под властта на Османската империя, което е повлияло на нейната култура, музика, национално облекло, кухня и език. Самите сърби обаче са на друго мнение.

6. В Сърбия няма задължителна военна служба: тя беше премахната през 2011 г. по време на военната реформа. Оттогава военната служба става доброволна; въпреки това през последните няколко години се обсъжда връщане на задължителната военна служба.

7. Много частни къщи в Сърбия все още се отопляват с дърва и въглища, особено в южната и източната част на страната. Централно отопление има само в 22% от апартаментите, в останалите жителите се отопляват с индивидуални котли и електрически печки. И въпреки че през зимата навън е от 0 °C до +5 °C, в къщи без отопление е студено и неуютно.

Игра на Kancho: Защо японските деца си правят "клизма"?

8. През 2020 г. Сърбия получи статута на най-добрата европейска страна за живеене на котки, въпреки че преди около 15 години в страната имаше закон, забраняващ отглеждането на домашни любимци. Но днес сърбите дори ходят на ресторанти с кучета, а имат котки не само вкъщи, но и в офисите.

9. В Сърбия се говорят 14 езика, а в някои региони няколко езика са признати за официални. В автономната област Войводина има 6 от тях наведнъж: сръбски, хърватски, словашки, румънски, унгарски и русински.

10. Червеното вино в Сърбия се нарича черно ( crno вино ). Винопроизводството в страната е добре развито: около 200 предприятия произвеждат много подходящи вина. В стария град на Сремски Карловци има повече от 30 винарни и именно тук се прави прочутото десертно вино берме.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Националист

Националист 31.01.2023 9:30

Тъпака който е писал статията даже не подозира, че Белград е построен от българите както и Пеща в Унгария и отново не знае че в Сърбия живеят около 300000хл.българи разговарящи на чист български аман от такива драскачи

Българка

Българка 31.01.2023 16:33

Напълно съм съгласна с написаното по горе.

Tadoshko

Tadoshko 31.01.2023 17:55

Наистина, тъпак.Няма да коментирам....

Ленче кремче

Ленче кремче 31.01.2023 21:04

Тъпации, сърбите са вековни наши врагове, а Белград е бил основно български... А Нови Сад е унгарски, подарен е на сърбите след ПСВ...

Много тъпи статии

Много тъпи статии 31.01.2023 21:06

Пловдив е много по-стар , заради глупостите, които пишете не се чудите,че Стоичков постоянно ви /нарочно с малка буква/ псува и бие

Историк

Историк 31.01.2023 23:09

Споделям мнението на коментиращите. Пропуснато е че Белград е бил в границите на българската държава. И сега има българско малцинство, което е подтискане.

Московски

Московски 31.01.2023 23:58

Гробищата край София Сливница и Драгоман са пълни с герои българи убити от братята славяни сърби. Журналист а не е учил история. Позор.

Шибек

Шибек 01.02.2023 0:22

Единствено македонците са по големи лайна от сръбските диарии

Мартин

Мартин 01.02.2023 0:37

Не не съм съгласен с автора

Андрешко

Андрешко 02.02.2023 3:00

Това е статия препечатана отнякъде.