10 реални места на Земята, чието съществуване е невъзможно от гледна точка на науката

10 реални места на Земята, чието съществуване е невъзможно от гледна точка на науката

Платото Рорайма е взъхновило Артър Конан Дойл да напише "Изгубеният свят"

Има много невероятни места на Земята, за които е трудно да се повярва, че съществуват. Учените смятат, че от научна гледна точка, тези места не могат да ги има, но въпреки това те съществуват и продължават да учудват хората. Ето десет от най-невероятните места на Земята, които според експертите просто не могат да съществуват.


Едно от тях е планината Рорайма. Възрастта на това образование е два милиарда години. Планината има необичаен плосък връх и собствена екосистема, състояща се от много необичайни видове растения и животни. 

Рорайма е вдъхновение за писатели и режисьори и няма значение в каква епоха са работили тези изключителни хора - в началото на ХХ век или двадесет и първи. Анимацията  “Върхът”, направена от Pixar през 2009 г., и фантастичният роман на Артър Конан Дойл “Изгубеният свят” се появяват благодарение на Рорайма.

Радиация ли!? Край Чернобил е пълно със столетници!

Всяка година това място привлича хиляди туристи и търсещи приключения, тъй като местните панорамни гледки определено си струват да се отделят време, пари и ресурси.

Рамсет или мостът на Рама е непрекъсната ивица земя, свързваща южноиндийски щат и северозападната част на Шри Ланка. Учените, изследвали тази част от земята, заключили, че самата природа е построила моста от варовик. Индийските митове обясняват външния вид на моста по различен начин: според легендите този мост е построил Рама с помощта на армия от маймуни.

Мостът бил нужен, за да се спаси съпругата на Рама, Сита, от затвора. Учените са потвърдили, че възрастта на варовика е пет хиляди години, точно когато се случват събитията от Рамаяна. Днес мостът е в голямата си част потопен във водата, но тези места не са плавателни поради малката дълбочина. Следователно корабите, които отплават от Индия до Шри Ланка, трябва да направят голям обход.

7 чудеса на света, които разочароват. Но никой няма да си признае, че се е минал

Още по-уникални места на Земята ще ви покаже това видео, благодарение на което може да се вдъхновите и да започнете да планирате необичайна лятна почивка, да научите нови интересни места.
 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай