logo

7 чудеса на Египет, за които не сте чували СНИМКИ

7 чудеса на Египет, за които не сте чували СНИМКИ

Малко известни, но обещаващи маршрути за онези, които планират да преоткрият света

Египет е една от онези страни, които се рисуват във въображението със символи: пирамидите , невъзмутимият Сфинкс, Червено море с риби и корали.

Внимателните туристи ще запомнят бедните квартали на Кайро, колоритните пазари и древните легенди на Луксор, а за останалото ще се доверят на водача.

Предлагаме алтернатива за истинските фенове на Египет - малко известни, но обещаващи маршрути за онези, които планират да преоткрият света.

1. Оазисите Сива и Ел Фаюм

Острови с тучна зеленина в средата на Сахара - невероятна гледка. А някои оазиси също са археологически обекти: например Сива, където са открити най-старите човешки отпечатъци на планетата, оставени преди около 3,6 милиона години. Мъртвата планина, солените езера, руините на храм в чест на бог Амон, а в центъра - изоставен град от 13 век.

Берберите възстановяват селището с хотели, кафенета и магазини (английски се разбира почти навсякъде).

Оазисът Ел Фаюм се намира близо до столицата. Благодарение на система от напоителни канали, захранвани от водите на Нил, тук се отглеждат памук и детелина, домати и лечебни билки. Фламинги и 87 други вида птици живеят на езерото Карун, в низината на Вади Раян с водопади и вкаменелости - единствената популация на пясъчни газели в света. Храмът Каср Карун е заплетен лабиринт, а Мединет Мади е посветен на бога-крокодил Себек и богинята-змия Рененутет.

Ел Фаюм е заобиколен от пирамиди, една от които съдържа серия от портрети, които са служили като погребални маски. Днес те могат да се видят в Египетския музей в Кайро.

2. Синята дупка

В списъка на основните природни мистерии на Египет е Синята дупка в Дахаб - отвесна пещера в средата на Червено море, от високо изглеждаща като огромно черно петно ​​в пръстена от коралови рифове. Аномалията беше изследвана от Жак-Ив Кусто и други авантюристи го последваха: някой плахо гледа надолу от палубата на лодката и някой безстрашно се гмурка в бездната.

Коварната бездна отне живота на стотици (не напразно я наричат ​​гробище на водолази), така че е опасно да се гмуркате без опитен водач.

3. Долината на Вади ал-Натрун

Wadi-en-Natrun е християнско светилище, което се намира в североизточната част на либийската пустиня, близо до езера, наситени със сода, монасите отшелници отдавна са се заселили. Някога тук са действали десетки манастири, но само 4 са оцелели след арабското завоевание: коптският манастир на Макарий Велики, където почива главата на евангелист Марк, Анба-Бешой (известен още като манастира Св. Паисий), Деир Суриани и Ел Барамус. Всички те са отворени за обществеността, освен ако няма религиозни събития.

10 правила за живот на испанците, на които ще завидите

4. Цветния каньон

Цветният каньон е пукнатина, издълбана от вода и вятър в пясъчни скали на Синайския полуостров . Гранит и кобалт, мед и корали боядисаха стените в червено и розово, бяло и сиво, жълто и лилаво, матово и метално.

Слизайки по пътеката към дъното на басейна, гостите виждат широк коридор, покрит с пясък, но скоро той се стеснява толкова много, че едва успяват да се промъкнат сами.

5. Храмът на кралица Хатшепсут

Храмът на Хатшепсут в Дейр ел Бахри е една от най-старите (и най-добре запазени) структури в света. Издигнат през 1473 г. пр.н.е. д., той поразява със своя мащаб, изящество и сложност на конструкцията с колони, скулптури и просторни тераси. По време на управлението си Хатшепсут построява и реставрира много архитектурни паметници. Подвизите на царицата са изобразени на стенописите, покриващи стените, заедно с надписи-молби: поклонниците се молят в храма за благополучие и здраве от хиляди години.

Гей бракове и високи мъже: 5 любопитни факта за Нидерландия, които едва ли знаете СНИМКИ

6. Кралски музей на бижутата

Луксозен дворец в европейски стил, добре поддържана градина със скулптури и фенери - изглежда все едно си в Испания или Португалия, но не - това е Кралският музей на бижутата в Александрия. Преди това тук са живели членове на управляващата династия, но сега 11 000 бижута, посуда, антични часовници и монети са изложени в церемониалните зали с витражи и антични мебели.

Особено впечатляващи са платинената корона с 2000 диаманта, шахматни фигури от масивно злато и огромни мозаечни бани.

7. Розовата пирамида

Пирамида в Египет? Невиждано! Освен ако, разбира се, не е розово. И точно това се издига над Дашур. Това е третата по големина гробница на фараона (след пирамидите на Хеопс и Хефрен ), по времето на построяването е най-високата сграда на Земята изобщо.

Първоначално стените й са били покрити с бял варовик, но през Средновековието е бил изстърган, за да се построят къщи в Кайро, и повърхността е останала розова, особено ефектна при залез слънце. За да влезете вътре, трябва да вървите по стълбите дълго време и след това да слезете по тъмния коридор, въоръжени с фенерче и носещи марля, която предпазва от миризмата на амоняк.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай