logo

Археолози с невероятно древно откритие насред Луксор СНИМКИ

Археолози с невероятно древно откритие насред Луксор СНИМКИ

Находката е необичайна наследника на Тива – египетска столица по време на Средното и Новото царство

Египетски археолози обявиха, че са открили останки на римски град в Луксор. Те са датирани 2-3 в. сл.н.е.

Това е „най-старият и най-важен град, открит на източния бряг на Луксор“, отбеляза Мостафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет, цитиран от ARTnews.

Той поясни, че освен жилищни сгради експедицията е намерила останките на две кули за пощенски гълъби и работилница за обработка на метали. 

Находката е необичайна за Луксор, който е наследник на Тива – египетска столица по време на Средното и Новото царство.

На източния бряг на р. Нил се намира най-големият музей на открито – в Карнак, свързан с 2700-метрова алея на сфинксовете с храма на Амон Ра в Луксор. 

Игра на Kancho: Защо японските деца си правят "клизма"?

Стюардеса разказа за най-ужасните и невъзможни искания на пътниците

На западния бряг е т.нар. Тивански некропол, който включва Долината на кралете и на кралиците, както и скални гробници на египетски велможи. Само през този месец там бяха открити 60 мумифицирани останки и нова кралска гробница. 

Популяризирането на открития като тези в Луксор са част от усилията на властите да съживят туризма в страната след години на политически вълнения и пандемия. Индустрията осигурява около два милиона работни места и представлява 10% от БВП на Египет. 

Тази година ще бъде открит и Големият египетски музей (GEM) в Кайро – архитектурен шедьовър от стъкло и стомана, където за пръв път ще бъдат експонирани всички пет хиляди предмета от гробницата на Тутанкамон.

Първото нещо, което ще видят посетителите му е огромната статуя на Рамзес II. Освен изложбено пространство GEM включва библиотека, образователен център, детски музей и повече от 100 000 експоната от праисторически времена до гръцки и римски периоди. Той ще посреща около 15 000 посетители на ден, цели пет милиона гости годишно.

Откриването му беше отлагано многократно заради недостиг на финансиране и политическите сътресения в Египет, но работата по него вече е почти приключена.

GEM е най-големият археологически музей в света, посветен на историята на една цивилизация, с най-модерна архитектура и технологии и с над 50 000 артефакти. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай