logo

Чернокожите кавказци: Кои са те и откъде са се появили?

Чернокожите кавказци: Кои са те и откъде са се появили?

Никой не знае със сигурност причината как тези хора са стигнали до Абзахия

Ако посетите красивия район - Абхазия, може би ще срещнете чернокож по улицата. Вероятно ще си помислите, че това не е нещо необичайно и той сигурно е дошъл тук след дипломирането си или на работа и след това е решил да остане.

Ако попитате този човек кой е той и откъде е дошъл, ще разберете, че сте в голяма грешка. Тук ще дойде време да се изненадате, защото той може да ви отговори: Аз съм абхаз от Абхазия.

Абхазките чернокожи живеят в Абхазия от миналия век и днес никой не знае със сигурност как са дошли тук. Има обаче версии.

Една от тях разказва, че турски кораб, превозващ роби, се разбил край бреговете на Абхазия през 19 век. Голям брой роби успели да доплуват до брега и да избягат. Въпреки това, мнозина поставят под съмнение тази версия, смятайки, че турските кораби нямат нищо общо с водите на Абхазия.

Двойка туристи попадна във „военна зона“ на Корфу и сподели СНИМКИ от кошмара

Друга версия предполага, че голям брой чернокожи в Русия са внесени от Петър I. Въпреки това, много от черните жители от юга не могли да свикнат със студения климат на северната столица. И тогава Петър ги изпратил на абхазките князе.

Третата, абсолютно фантастична версия твърди, че кавказки кораби са поели на дълъг път и са стигнали до Африка. Оттам те довели у дома невиждани дотогава черни хора.

Има версия, че черните са живели на черноморското крайбрежие още от древността. Тази версия е частично потвърдена от Херодот, който говори за тъмни и къдрави жители на Колхида.

Екзотичното съчетание, наречено афро-азиатци: как изглеждат децата на "черни" и "жълти"?

Дълго време черните абхазци не влизат в контакт с коренното население на Кавказ и запазват расовата си идентичност, но с течение на времето те свикват с тях и започват да ги възприемат като свои абхазци. Впоследствие повечето от тях били асимилирани.

Още една невероятна история се разказва за абхазките чернокожи. През 19-ти век абхазският принц Ахба хванал в гората дива жена, наречена Зана. Тя привикнала към хората, живеела в селото и дори имала деца от местните жители. В продължение на много години Зана се смятала за нещо като Йети - тя била висока, с мускулеста физика, с тъмна кожа и гъста къдрава коса. Американски генетици проучили ДНК на потомците на Зана и заключили, че тя е била от Западна Африка.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!