logo

Чудо! Съвременната Атлантида изплува след четвърт век под вода

Чудо! Съвременната Атлантида изплува след четвърт век под вода

Проливни дъждове потопили за няколко дни Вила Епекуен

Курортният град Вила Епекуен се намира в Аржентина, или по-скоро, все още е там, но сега е трудно да го наречем град.

Градът е основан през 20-те години на 20-ти век на брега на едноименното езеро. Разцветът настъпва през 70-те години на миналия век, когато е построена железопътната линия и хиляди туристи пристигат на брега на огромното езеро. Постоянното население достига 10 000 души, които е доста за курортен град, а едноетажните сгради го правят доста голям по площ. Градът имал хотели, малък пазар и дори казино. По време на туристическия сезон населението достигало до почти 30 000 души и имало толкова много коли, че имало сериозен проблем с пътуването. От издигането на водата в езерото градът бил защитен от язовир, чийто пробив по-късно определя съдбата му.

Петербург през зимата? Истинска приказка! (СНИМКИ)


Но тогава природата решила, че на това място е достатъчно е имало град и през 1985 г. проливни дъждове, които продължили няколко седмици, повишили нивото на водата в езерото толкова много, че тя пробила през язовира и наводнила града изцяло. Повишаването на водата било толкова силно, че съборила стената на язовира, а езерото се разпростяло на километри, оставяйки града на дълбочина 4-5 метра. Езерото практически е създало нови  очертания и градът е бил напълно в тях. Жителите били преселени в близките села и в Буенос Айрес. Евакуацията се извършила съвсем спокойно, тъй като няколко дни преди наводнението станало ясно, че дъждовете няма да спрат и язовирът ще се пробие рано или късно, но никой не мислел, че водата ще остане в града в продължение на дълги години и хората мислели, че ще се върнат след няколко месеца.

Няколко причини защо пътуването ни прави по-щастливи


След 25 години водата започнала бавно да се отича и сградите или останалото от тях се появило на повърхността. Сега знаем със сигурност, че нашите земни строежи не могат да издържат на такива условия. От курортния град са останали само руини и няколко сгради, които също ще се срутят всеки момент. Сега повече от половината град вече е в "суха" зона. За разлика от повечето изоставени места, мародерите няма какво да правят тук - всичко, оставено от местните жители, е било отнесено или развалено от водата. 

Небостъргач от 19-и век е най-хитовият хотел в Ню Йорк – вижте само за какво става дума

През 2009 г. единственият жител, който е живял тук преди наводнението, се е завърнал тук - името му е Пабло Новак. На филмовия фестивал в Сидни бе показан кратък филм „Вилата на Пабло“ за живота му. След като градът се появил на повърхността, различни филмови екипи и екстремни туристи стават чести гости на това място. Сега сред руините живее само възрастния мъж и се чувства чудесно - посреща много туристи, които идват да видят руините и им продава сувенири. Какво го е накарало да се върне, не е точно известно, очевидно той има специално чувство към това място.


Градът се намира недалеч от Буенос Айрес, в североизточната част на страната, така че не е трудно да се посети от туристи, които искат да разнообразят плажната си ваканция с това наистина уникално място, макар и не потънала, но все пак един вид съвременна Атлантида. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай