logo

Чували ли сте за "тихото хърватско бижу"? Задължително трябва да го видите СНИМКИ

Чували ли сте за "тихото хърватско бижу"? Задължително трябва да го видите СНИМКИ

Докато се разхождате из малките улички на Преко, Кали и Куклица, ще усетите част от Средиземноморието, докато минавате покрай типичните далматински каменни къщи

Недокосната дива природа, кристално чисто море, много плажове, малки заливи, маслинови дървета и топло далматинско слънце - всичко това ще намерите на идиличния остров Углян.

Остров Углян е един от най-големите острови в Хърватия, разположен в Задарския архипелаг, в красивия регион на Далмация. Известен е още като Зеления остров, поради богатството си от средиземноморска растителност, като маслинови дървета и лозя. На острова има седем села с около 2000-годишна традиция в отглеждането на маслини и риболова.

Можете да стигнете до този вълшебен остров с ферибот от Задар, тъй като Углян се намира точно срещу морския град, само на 25 минути път.

Как е създаден Слънчев бряг – историята, която си струва да научите СНИМКИ

Важно: Трябва да знаете тези неща, ако ще ходите на плаж в Италия!

Веднага щом стигнете до острова влизате в град Преко. Името на този град говори само за себе си, защото "преко" на хърватски означава "напречно". Той е идеалната дестинация за изживяване на типичната далматинска архитектура.

Това обаче не е единственото място на острова, където можете да изпитате автентична далматинска култура - селищата Кали и Куклица също си заслужава да бъдат посетени.

Докато се разхождате из малките улички на Преко, Кали и Куклица, ще усетите част от Средиземноморието, докато минавате покрай типичните далматински каменни къщи. През лятото тези градове предлагат множество събития като риболовни фестивали, летни театри, концерти и изложби.

И не забравяйте да опитате традиционни далматински ястия в малки автентични ресторантчета и таверни. Зехтин, рибни ястия, миди, ризото и прошуто са само част от специалитетите, които трябва да опитате по време на престоя си в Далмация.

В Углян пясъчните плажове са рядкост, но скритите заливи с каменни плажове са запазили дивия дух на това тихо хърватско бижу, пише plovdiv24.bg.

Остров Углян е подходящ не само за почивка и слънчеви бани. Тъй като разполага с множество заливи и богат подводен свят, той е истинско предизвикателство за всички любители на адреналина. Предлага много пътеки за пешеходен туризъм и колоездене, както и широка гама от екстремни спортове като катерене, колоездене и гмуркане.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Джон

Джон 28.07.2023 6:40

Каманяк