logo

Елате тук, за да видите една от най-завладяващите гледки в България СНИМКИ

Елате тук, за да видите една от най-завладяващите гледки в България СНИМКИ

Населеното място е заселено още от древните траки, като животът в него не спира да кипи и до днес

Пролетта настъпи, а времето вече благоприятства вълнуващите експедиции из страната.

Ако искате да се потопите в магията на Родопите, а и да видите една от най-завладяващите гледки в митичната планина, Равногор ще се превърне в следващата цел на странстванията ви. Селото се намира на 55 км от Пловдив и на 150 км от София. Пътят до там минава през планински проход, който е в сравнително добро състояние.

Защо феноменалният въздух в Родопите е неповторим

Населеното място е заселено още от древните траки, като животът в него не спира да кипи и до днес. На съвсем близко разстояние от селото се намират и Бекови скали. Място, от което гледката няма да ви остави равнодушни. Локацията събира хиляди туристи годишно, които извървяват пътеката, за да зърнат величавата красота на планината и да си направят серия от красиви снимки.

Но селото не е прочуто само с красивите гледки. Равногор се слави и с чистия си въздух. Според изследвания, проведени там през 1993-1994 година от НАСА, районът около селото в диаметър от 40 км е обявен за екологично най-чистия на Балканския полуостров.

А какво по-хубаво от това да вървите към красива гледка, дишайки чист въздух?

Изходната точка за Бекови скали е край на Равногор. Може да оставите колата си край последните къщи на селото, или да  паркирате край близкия манастир "Св. Пророк Илия".

Времетраенето на целия маршрут от църквата до Бекови скали е около 30 - 50 минути нормален ход в посока, в зависимост от темпото ви. Денивелацията по пътеката е малка, а маркировката е добра, пише glasnews.bg. 

В нейния край ще ви послещне и панорамната площадка, от която ще се открие вълнуващата гледка към Западните Родопи.

В района се намира и Червената скала. От нея също се открива чудесна панорама към планината, а легендата разказва, че по време на османското иго две девойки са се хвърлили от там, за да запазят вярата си. Заради кръвта, която са пролели, местните дали на скалата прозвището "Червената".

В самото село също има какво да се види. В центъра на Равногор се намира православна църква, а на изток се намира "Свети Илия", на връх "Света Елена" има и параклис, носещ същото име. На най-високия връх "Света Неделя" се намира оброчен камък.

Мрачната легенда за Каменната сватба - феноменът на Родопите СНИМКИ

На съответните празници на всички параклиси и на "Света Неделя" се дава курбан за здраве. В по-ново време на входа на селото е изграден голям стоманобетонен кръст, символ вярата на местните.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Anonimen

Anonimen 30.03.2023 8:30

Нашата страна е красива, много ми се пътува но пътищата ни станаха много опасни.Трябва да се работи по тоя въпрос!

дидо

дидо 31.03.2023 10:00

в самото село ням никакви гледки осен на грозни къщи