logo

Ето къде са най-големите съкровища на Европа (ВИДЕО)

Ето къде са най-големите съкровища на Европа (ВИДЕО)

Европа е богата на всякакви съкровища. Едно от местата, където се пазят най-ценните артефакти на Стария континент, е колекцията на Виенската съкровищница, която съдържа безценни неща, основните от които са регалите на Свещената римска и Австро-унгарската империя. А най-ценният експонат от имперските съкровища - това е короната на Свещената Римска империя.


В Schatzkammer, където са събрани скъпоценностите на династията на Хабсбургите, е възможно да се стигне от Швайцерхоф - Швейцарския двор - през входа, който е под стълбите на Императорския параклис (Burgkapelle).

Удивителните древни рисунки в ждрелото Сърмишсай нямат аналог по света

Колекцията съдържа безценни неща, както  художествени, така и исторически, основните от които са регалите на Свещената Римска империя и Австро-Унгарската империя, запазени от Средновековието.

Тук са знаците на Ордена на Златното руно: мощите на бургундските херцози, които след това отишли при Хабсбургите в резултат на брака на Максимилиан Австрийски и Мария Бургундска; купел, който е сред най-ценните произведения на италианските майстори през 1571 година, направен от солидно злато, използван при кръщението на императорските деца.

Най-кошмарният хотел на Острова - не бихте го препоръчали и на враговете си (СНИМКИ)

Сред многото уникални предмети е бродираната златна мантия, с която император Франц I е бил облечен през 1830 година на церемонията по коронацията на сина на Фердинанд, крал на Унгария. Тази рокля е част от ценната регалия на Австрийската империя, провъзгласена през 1804 година. Франц II (променя името си на Франц I), за да спаси идеалите на монархията, тъй като по времето на ударите на Наполеоновите армии се разпаднала Свещената Римска империя.

Основната слава на имперските съкровища - това е короната на Свещената Римска империя, която в продължение на хилядолетия символизира народите на Европа - абсолютната монархия и силата на германските царе.

Златната корона със скъпоценни камъни е създадена в Райхенау през 962 година по повод коронацията в Рим на Ото I, основател на империята. Оттогава всички императори на Свещената Римска империя носели тази корона до 1602 г., когато Рудолф II поръчал още една императорска корона на пражките си майстори, оставяйки старата само за церемонии по коронацията. 

Красивите момичета от Пуерто Рико обичат "лошите момчета" (ВИДЕО)

От 1804 година Короната на Рудолф II става австрийската императорска корона. Короната, бродирана с диаманти, рубини, перли и сапфир отгоре, е със сревновековни мотиви, често възпроизвеждани в картини и стенописи.

Четири златни профила изобразяват Рудолф като генерал и три негови коронации във Франкфурт, Братислава и Прага, напомнящи за факта, че по това време австрийските монарси са императори на Свещената Римска империя, царе на Бохемия и Унгария.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай