logo

Удивителните древни рисунки в ждрелото Сърмишсай нямат аналог по света

Удивителните древни рисунки в ждрелото Сърмишсай нямат аналог по света

Узбекистан е невероятна страна. Много хора мислят, че там всичко е много лошо, мизерия, а отиването там като турист е съмнително събитие. Разбира се, море там няма, но има богата история, култура, вкусна национална кухня и триста слънчеви дни в годината.

Провалът на архитекта: Ето някои от най-грозните сгради в света

"Днес искам да ви покажа част от Узбекистан, за която не се казва толкова често. Имах късмет да бъда в едно невероятно място - ждрелото на Сърмишсай", разказва българин, посетил тази малко позната страна.

"Сърмишсай се намира на 45 км от град Навои. Пътят до тук си заслужава. Най-красивото време за пътуване в Централна Азия е пролетта. Долината проблясва в ярки цветове, а буйството на зеленината понякога ви кара да забравите, че сте в пустинята.

Посетих Сармашисей два пъти: през пролетта и есента, така че не се учудвайте на различните цветове на снимките.

Най-кошмарният хотел на Острова - не бихте го препоръчали и на враговете си (СНИМКИ)

Какво представлява Сармашисей? Това е ждрело, където се намират известните скални рисунки - петроглифи. Само си представете: тяхната възраст, средно, е 4-6 хиляди години, а най-древната - 10 хиляди! Общо, Сармишсей има около 10 хиляди рисунки, разпръснати върху скали с дължина около 2 км.

Чертежите показват живота на хората в различни периоди от време, техните основни дейности, свободното време, занаятите, както и ви позволяват да видите древни животни.

Рисунките за първи път са открити през 1958 година.

Учените са заключили, че петроглифите са правени по различно време, защото са изработени от различни материали и с различни техники. Така някои от рисунките са издълбани върху камък, някои от тях са боядисани с охра и животинска мазнина.

Уникалността на рисунките е не само в техния брой, но и в тяхната изключителност - те не се повтарят.

Както всяко древно място, Сармишсей е обвит в легенди и митове. Местните жители многократно са съобщавали за  неидентифицирани летящи обекти над дефилето.

Експедициите на ташкентски уфолози повече от веднъж са посещавали района, за да намерят възможен НЛО, който се е разбил в пустинята.

През 2004 г. властите на Навоийската област присъдиха на Сармишсай статут на исторически, културен и природен ландшафтен музей-резерват. В Червената книга са включени редки растителни видове.

Древните рисунки привличат учени от цял свят до Узбекистан. Жалко е, че Сърмишсей все още не е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Заявлението е подадено през 2008 г., но не е получен положителен отговор.

Жалко е, че такъв велик паметник на историята е, може да се каже, в изоставена държава. Малко туристи знаят за това място изобщо.

Най-кошмарният хотел на Острова - не бихте го препоръчали и на враговете си (СНИМКИ)

Сармишсaй не е просто музей на открито с древни рисунки върху камъните. Това е отражение на вековната история на човечеството, документ, който улавя живота на нашите предци от векове ..."

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай