logo

Градовете-призраци в Китай - празни небостъргачи насред нищото. Защо го правят?

Градовете-призраци в Китай - празни небостъргачи насред нищото. Защо го правят?

Китай е най-голямата държава в света по население. На сравнително малка територия сега живеят 1,395,449,000 души. Това е 18,5% от общото население на планетата! Този факт обаче не пречи на Китай да остане един от лидерите на световния икономически пазар.

Това е най-красивата продавачка на шишчета, няма да познаете откъде е

Страната активно развива индустрията, икономиката се разраства, откриват се нови открития в научно-техническата сфера, строят се нови градове, в някои от които почти никой не живее. Но как става така, че няма хора, които са готови да се преместят в тези напълно годни за живеене градове?

Нека да разгледаме най-популярните градове-призраци в Китай и да открием причината за тяхното изграждане.

Тяндучън

Този красив град първоначално е бил замислен като копие на Париж. Той дори има своя собствена Айфелова кула. Въпреки това, Тяндучън е град, в който на практика не живее никой. Става дума само за липсата на инфраструктура. Дори и невероятната европейска архитектура не привлича китайците. Сега тук живеят само малък брой селяни, които строят плантации точно в града, до паметниците на архитектурата.

Град Темза

Според официални данни този уютен град е само 10% обитаван. Факт е, че градът е планиран като продължение на Шанхай, но предприемачите са сгрешили в изчисленията и почвата, на която стои градът, просто не може да се построят тук голям брой небостъргачи. В град Темза доминират само нискоетажни сгради (1-2 етажа), докато хората в Шанхай предпочитат да идват тук за уикенда.

Ордос

Ордос е най-големият град-призрак в Китай. Тук е идеално обмислена инфраструктура, има паркове, музеи, библиотеки, супермаркети и стадион. Повечето от апартаментите са закупени на етапа на строителството, но хората не бързат да се настанят тук. В града може да се настанят около един милион жители, но сега само 1/10 от първоначалния планираното население живее тук. Ордос е истинска туристическа атракция в Китай. Иначе това е един перфектно поддържан град без хора.

Стюардеса проговори за секса в самолета и разкри неподозирани тайни от професията си

Сишуан

Този малък град прилича много на Припят, след трагичните събития в Чернобилската АЕЦ. Тук има подобна сграда, почти няма хора, а атмосферата по-скоро прилича на пейзажа за пост-апокалиптичен филм. По-голямата част от тъй или иначе  малкото население на Сишуан отдавна е изоставило домовете си и се е преместило на по-нормално място, но малко хора са останали.


Кангбаши

Този доста голям град-призрак може да поеме повече от 1 милион жители, но е напълно празен. Първоначално се смяташе, че местните селяни ще се преместят в Кангбаши. Урбанизацията обаче не се състоя. Факт е, че няма абсолютно никакви перспективи в града. Наблизо няма фабрика или предприятие, което да осигурява на жителите работа, така че те просто отиват в други градове.

Защо тези градове не са населени?

Това е разумен въпрос, защото от държавния бюджет се изразходват многомилионни средства за изграждането на "мъртви" градове. В момента има няколко предположения:

Повечето са убедени, че въпросът е в определена военна концепция на Китай и тези градове са план като резеирани като резерни жилища, в случай на бомбардиране на големите градове. Привържениците на тази теория са уверени, че именно в тези градове ще бъде възможно населението да избяга от неизбежната смърт. Преценете сами: в случай на остра необходимост, в тези градове можете да настаните огромен брой граждани, където има много празни и отопляеми апартаменти. Има и връзка с милионни градове, така че тук има възможност за транспортиране на голямо военно оборудване.

Предполага се, че тези градове са построени в случай на по-нататъшно нарастване на населението. Въпреки факта, че в КНР съществуват дори забрани за раждаемост на законодателно ниво, броят на жителите не намалява.

Градче обяви извънредно положение заради внезапен наплив на хиляди туристи от цял свят (СНИМКИ)

Смята се, че призрачните градове са някакъв вид инвестиции в бъдещето. Благодарение на бързия растеж на икономиката в Китай и доста малката територия на страната, скоро няма да има място за изграждане на стратегически важни съоръжения, предприятия и фабрики. В този случай, гореспоменатият  Ордос, ще бъде "лакомство".

През трийсетте години на миналия век Франклин Рузвелт разработи антикризисна програма за Съединените щати, благодарение на която започна бързото строителство. По този начин Рузвелт осигури заетост на хиляди граждани и постепенно изведе страната от кризата. Някои наблюдатели правят паралел между случващото се в двете страни. В Китай има огромен брой строители, които се нуждаят от работа. Може би това е един от начините тази работа да им бъде обезпечена.

Най-вероятната версия е недостиг на пари на обикновените хора. Цената на жилищата в призрак градовете е много по-малка, отколкото в самия Пекин, но в столицата винаги има работа. Затова китайците отдават предпочитание на милионните градове.
Сега в Китай има около 20 градове-призраци. Китайското правителство не дава коментари по този въпрос, съответно, трябва само да се досети за целта на масовото безсмислено строителство.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

啊大大低洼轻武器地区

啊大大低洼轻武器地区 09.12.2020 10:04

живея

啊是的请问他会突然

啊是的请问他会突然 09.12.2020 10:11

могъщ рицар i非等温废物hi我