logo

Градът, в който се пресичат три държави

Градът, в който се пресичат три държави

От кулите на готическата катедрала можете да погледнете на север към невероятните зелени ферми и лозя, а отвъд тях се виждат планините Вогези и Шварцвалд

До 18 ч. в този град в сърцето на Европа всичко е бизнес. Това не е място, където можете да си позволите да отидете с 5 минути закъснение. Основните индустрии тук – химическа и фармацевтична, са подчинени на точността и контрола.

Но когато работният ден приключи, градът бързо разкрива другото си лице – на удоволствията и забавленията.

През лятото стотици служители се разхождат до брега на река Рейн, свалят си дрехите и остават само по бельо. Пъхат си деловите костюми във водоустойчива раница, скачат в реката и се оставят на течението да ги отнесе вкъщи.

5 безумно странни градове на планетата, които ще ви скрият шапката

„Понякога виждате групи хора, които си приказват на реката като стари приятели. Всъщност те са непознати, които са хванали едно и също течение“, обяснява Андреас Руби, директор на местния архитектирен музей, пред Би Би Си.

Всичко това се случва в Базел – градът, където се събират границите на три големи европейски държави. Той е с население около 200 000 души.

От кулите на готическата катедрала можете да погледнете на север към невероятните зелени ферми и лозя, а отвъд тях се виждат френската планина Вогези и германската Шварцвалд (Черната гора).

На пръв поглед мястото изглежда приятно, макар и не много вълнуващо, и подходящо за правене на бизнес. Може да се изкушите да останете за един тих уикенд в историческия център на Базел – подредено място, където се смесват Средновековие и съвремие. Но ако надникнете под повърхността, ше откриете смайващи контрасти, които превръщат града в много по-интересен.

В мазетата на задните улички в историческия център се събират малки групички хора, които месеци наред се подготвят за колоритния 72-часов карнавал в града, известен като Фаснахт. Той представлява невероятно съчетание от дисциплина и алкохолни забавления и е много дълбоко вкоренен в съвременната култура на съвременни жители на Базел, като същевременно запазва и някои вековни традиции.

Всъщност това е последната възможност преди Великите пости, според християнския календар, хората да се забавляват, да ядат и пият на воля. Малко е странно, че карнавалът се провежда след като постите вече са започнали, още по-странното е, че базел въобще празнува Фаснахт.

Другите протестантски градове започнали да забраняват фестивала още през 16-и век, считайки го за греховен езически празник. Водачите на Базел опитали да направят същото, но местните жители отстояли правото си да се забавляват. В наши дни това е едно от малкото места в протестантския свят, където се провежда този карнавал.

Тук се провежда и „Арт Базел“ – най-важното изложение за изкуство в света. „Изкуството е ДНК-то на града“, казва Анита Халдеман, заместник директор на Кунстмузеум – най-красивият музей за изкуство в Швейцария.

Съвременната архитектура е друга отличителна черта на Базел. В града и околностите му можете да разгледате творбите на цели 12 носители на престижната архитектурна награда „Прицкер“. Въпреки това в града няма масивни и спиращи дъха сгради както на други места в Европа.

Повечето постройки са съвременни, закачливи и изтънчени, но в същото време се стремят към почти монашеска изчистеност.

Изкуството в Базел не се ограничава само до музеите. То се шири в откритите пространства и е станало неразделна част от ежедневието. Това може да се види по улиците и площадите с многобройни скулптури, фонтани и арт инсталации.

В града има около 300 фонтана, които са се превърнали в място за среща на изкуството, удоволствието и общуването. Много от тях са не просто красиви, но и достатъчно големи, за да се изкъпете в тях. През лятото много местни жители го правят.

Въпреки че е изключително делови град, Базел има доста релаксираща и парти атмосфера. Сравнително малките му размери допринасят още повече за това усещане за лекота.

„Градът се събира заедно. Той е притежаван от населението, не от корпорация. Това е едно гигантско публично място“, казва Руби.

В слънчев ден дългата километър крайбрежна алея на северния бряг на Рейн е идеалното място да усетите този дух. Мястото е де факто градски плаж и можете да плувате в реката. Само имайте предвид, че теченията могат да ви отнесат далеч от вещите ви. По-добре да ги приберете във водоустойчива раница, която можете да си купите за около 30 швейцарски франка.

Базел се намира до мястото, където се срещат границите на Франция, Германия и Швейцария.

Как градът с 1001 църкви се превърна в призрак

Там се намира своеобразен железопътен кръстопът с една от най-големите товарни гари в Европа, в съседен Мутенц. Благодарение на товарните пристанища в региона на Базел, които са единствените в страната, Швейцария осъществява транспортна връзка със Северно море.

Летището Базел-Мюлуз-Фрайбург е построено от и обслужва 3-те съседни държави: Швейцария, Франция и Германия. Намира се на френска територия, достига се от Швейцария по екстериториален път. В самото летище има граничен пункт.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!