logo

Йошкар Ола – забележителният град-менте

Йошкар Ола – забележителният град-менте

За него ще чуете най-противоречиви отзиви - от „Там е истинската Европа“ до проклятия и обвинения в престъпления срещу архитектурата

Йошкар Ола е един много странен град, за който ще чуете най-противоречиви отзиви. От ентусиазирани възгласи „Там е истинската Европа“ до проклятия и обвинения в престъпления срещу архитектурата.

Йошкар Ола е столицата на република Марий Ел в състава на Руската федерация, бившата Марийска съветска социалистическа република. Разположена е в централната част на европейска Русия.

Разстоянието от Москва до Йошкар Ола е 862 км.

Неизвестна руска република крие последните езичници на Европа

Огледалната повърхност на река Малая Кокшага, на която е разположен градът, в комбинация с уличното осветление вечер създава много приятна и романтична атмосфера. Но през деня романтиката изчезва и пред погледа изникват някакви нелепи копия на сгради, сякаш набързо изработени в евтини китайски цехове.

Някогашният бивш ръководител на републиката и настоящ затворник за подкупи и злоупотреба със сложебно положение решил да превърна Йошкар Ола в град-пародия. В продължение на няколко години в града били строени копия на руски забележителности, а след това и на европейски.

Визитната картичка на града са Площадът на републиката и на Пресвета Богородица. Там веднага се вижда копие на Спаската кула на Московския Кремъл с камбани, биещи на всеки час. Но веднага се забелязва, че това е нова сграда и нещо с нея не е наред.

Точно срещу „Спаската кула“ от другата страна на реката има още една кула-менте, която за объркване е наречена „Спаска“, въпреки че е копие на Боровицкая кула на Московския Кремъл.

Може би най-приемлива е сградата на катедралата „Благовещение“, която, въпреки че копира характеристиките на храма „Св. Василий Блажени“ и храма „Спасител на кръвта“, поне не изглежда като евтина пародия.

В близост има точно копие на известния кримски замък „Лястовиче гнездо“. Строителите много точно са претворили негфовите детайли и той дори може да бъде сбъркан с оригинала.

Центърът на града е странно пуст, тъй като въпреки красивите псевдоевропейски сгради, които би трябвало да привличат туристи, там няма кафенета и заведения, а офиси на банки и застрахователи. По подобен начин и по брега на реката, който е имитация на Брюж, няма дори пейки и малки заведения с маси, отбелязва руски влогър пътешественик.

„В същото време бяха поставени доста пейки на територията на Царевококшайския Кремъл, който също е нова сграда и е по-скоро празна бетонна площ, заобиколена от триметрова тухлена ограда. Тоест някой съвсем сериозно е решил, че през лятото е по-приятно хората да седят в каменна кутия без нито едно дърво, отколкото на брега близо до водата“, възмущава се той.

В града се открояват две сгради, които изглеждат по-различно от останалите.

Първата е часовниковата кула „12-те апостола“, за която всички казват, че е „първият и единствен проект на часовник с подвижна скулптурна композиция в цялата Руска федерация“. На всеки три часа, под звуците на камбани и църковни песнопения, фигурата на Христос на магаре излиза от едната врата, придружена от апостолите, които се придвижват доста бавно по фасадата до другата врата.

В Китай вече и гледките са фалшиви! Разкриха голяма туристическа шашма

Втората е сградата на Републиканския куклен театър, която на пръв поглед прилича на копие на замък на „Дисни“. Всъщност това е копие на известния баварски замък на крал Лудвиг II – Нойшванщайн.

Интересен е изборът на хората, на които да бъдат вдигнати паметници. Ако паметниците на Гогол или Пушкин са логични, то остава неясно защо има паметник на Лоренцо Медичи или Рембранд в столицата на Република Марий Ел. Или защо паметник на принца на Монако Рение III и американската актриса Грейс Кели е издигнат пред местната служба по вписванията като символ на любов и вярност.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай