logo

Изненада! Цял живот наричаме грешно Мачу Пикчу СНИМКИ

Изненада! Цял живот наричаме грешно Мачу Пикчу СНИМКИ

Според изследователите е имало "първоначално недоразумение при споменаването на местните топоними по време на първото посещение на Бингам, което е било сляпо повтаряно през последния век"

Изненадващо ново проучване за мистичните руини на Мачу Пикчу в Перу установява, че вероятно името, с което наричаме прочутия град на инките през последните сто години, не е правилно. Той най-вероятно се е наричал или Хуайна Пикчу или само Пикчу.

Местните кечуа обозначават с "мачу" всичко, което означава "стар", а "хуайна" - "нов".

Проучването е направено от историкът Донато Амадо Гонзалес от перуанското министерство на културата и археологът Браян Бауер от университета в Илинойс Чикаго.

Защо на красивите жени им е строго забранено да посещават Армения?

Тя твърдят, че когато американският изследовател Хайръм Бингам III открива останките на града през 1911 г., в описанието на находката си споменава както "мачу", така и "хуайна".

Добре документирано е, че за града се е знаело много преди Бингам да покаже мястото пред света. На карти от 19-и век и на документи от 17-и век мястото е обозначено или само като Пикчу, или като Хуайна Пикчу. Има и ясно "споменаване на древния град на инките Хуайна Пикчу в документ от 1715 г., а в много по-ранен документ от 1588 г. се казва, че някои от обитателите на района Викабамба искали да се завърнат в град Хуайна Пикчу, където се надявали, че ще могат да изповядват своята религия", се казва в проучването.

Невероятен, но страшен феномен в езерото Бариеса поглъща всичко ВИДЕО

В атлас, издаден през 1904 г., седем години преди идването на Бингам, останките на града на инките са отбелязани като Хуайна Пикчу. 

Според изследователите е имало "първоначално недоразумение при споменаването на местните топоними по време на първото посещение на Бингам, което е било сляпо повтаряно през последния век".

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Пичо Мачо

Пичо Мачо 04.05.2022 12:29

Значи ще му казваме Мачу Пикчу Хуйня!

OPTIMIST

OPTIMIST 04.05.2022 12:40

Да бе, не на майка му п@тката, а на баща му х@я! Много нови историци се навъдиха.

Tilchopanev1955@abv.bg

[email protected] 06.05.2022 11:28

Пичку,Майну!