logo

Известен българин отиде на Борнео и преживя най-големия си кошмар

Известен българин отиде на Борнео и преживя най-големия си кошмар

Д-р Огнян Тодоров оцеля сред варани на индонезийския остров

На острова с отровни змии и скорпиони се чувствахме като в пещерата на Аладин, разказват д-р Огнян Тодоров и Светлозара Казанджиева.    

Най-незабравимият момент на остров Борнео за д-р Огнян Тодоров и докторанта Светлозара Казанджиева бил откриването на растението рафлезия. То има най-големия цвят в света.

„Тя е уникален паразит - бавно разтваря цвета си в продължение на 9 месеца и след това само за три дни прецъфтява и това става през януари”, разказва директорът на Природонаучния музей.

Какви са спалните на американските работохолици

Намерил току-що разцъфналата рафлезия на 3500 метра надморска височина. Другото чудо, което пловдивските зоолози са срещали, е най-голямото насекомо в света ​- дългата 65 сантиметра пръчица. Тя е неразличима от обикновен клон и само опитно око може да я ​види. 

Първото, което научаваш в малайзийската част на Борнео, са строгите закони за опазване на видовете. „Забранено е да си харесаш нещо и да решиш да си го донесеш като сувенир в България. Можеш да се радваш на змии и скорпиони, да ги снимаш, но не и да ги взимаш”, разказва д-р Тодоров.

Към експедицията, в която е имало учени от Европа и Латинска Америка, са били прикрепени специални водачи. Те следили дали всички спазват регулациите. Учените изследвали влиянието на гуаното (екскрементите на прилепите) върху околната джунгла.

В парка „Бурунг Мулу”, който е включен в ЮНЕСКО, са пещерите с най-големи галерии в света. Там са и най-многобройните колонии от прилепи.

Най-отдалеченото място от всеки континент: Разположено в средата на Тихия океан и винаги е било пустиня

Само в едната пещера тя наброява 2,5 милиона животни и всеки следобед те излизат повече от половин час от нея. „Тези хиляди прилепи приличат на дим и са голяма туристическа атракция”, казва шефът на музея. Самата зала, от която излизат прилепите, е толкова голяма, че стените не може да се видят и с най-силните прожектори.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай