logo

Как да прекарате три страхотни дни във Виена

Как да прекарате три страхотни дни във Виена

Подходящ момент за посещение на града е краят на февруари

Виена е град с изключителна красота, но тя определено не е постигната за един ден. Архитектурното ѝ наследство се дължи най-вече на ролята ѝ на столица на Хабсбургската и Австро-Унгарската империя, която била 8 пъти по-голяма от днешна Австрия.

Влиянието ѝ, обаче, не е само в сградите. Освен впечатляващите императорски дворци и църквите, създадени през 640-годишното управление на Хабсбургите, красивите зелени пространства също са създадени по волята на монарсите. Пратерът, например, е бил запазено място за забавление на кралските особи докато император Йозеф Втори не го предоставил за обществено ползване като парк през 1776 година.

По-малко очевидни, но не с не по-малък принос за пулсиращия живот на Виена в епохата преди Първата световна война, са теченията сецесион и веркщете – сградите на архитекта Йозеф Олбрих и Ото Вагнер и картините на Густав Климт и Егон Шиле затвърдили позицията на Виена като столица на Централна Европа в началото на 20-и век. Тъкмо по това време там живели Фройд, Малер, Троцки и Хитлер и може дори да са се засичали по улиците.

2 в 1: Как можем да посетим два аткрактивни града в рамките на едно пътешествие в Европа

Репутацията на Виена като културна дестинация е ненадмината и днес с нейните 160 музея, четири опери и над 15 000 коцерта на година. Много композитори са я припознали като свой дом и сградите, свързани с Хайдн, Моцарт, Шуберт, Щраус и Бетовен са отворени за посетители.

И въпреки всичко изглежда, че на Виена славата не ѝ тежи. Брамс някога казал, че живее във Виена, защото: „мога да работя само на село“.

Любовта на Виена към кафето и кафенетата пък се е зародила по-късно. Колкото по-гъсто населен ставал градът, толкова повече жителите му били приканвани да излизат навън и да ползват кафенетата като място за срещи и общуване. Може да се каже, че те са предшественик на днешните интернет кафета, а много често можете да видите тийнейджъри, „заседнали над едно кафе“, които си пишат домашните без сервитьорите да им правят забележки.

Едно забележително място, свързано с тези навици, е Café Supersense на „Пратерщрасе“. То е една интересна комбинация между кафене и концептуален магазин с грамофонни плочи, аналогови фотоапарати, звукозаписно студио и дори печатна преса – всички те разположени в красив „дворец“ от 19-и век.

Обграждайки знаковите места на Хабсбургската династия, които спокойно могат да бъдат разгледани пеша, е пищната „Рингщрасе“ – кръгова улица, по която се виждат имения и обществени сгради. Построена е на мястото на съборените защитни стени и укрепления на града. Те са разрушени от император Франц Йозеф Първи през 1857 година.

Подходящ момент за посещение на града е краят на февруари, тъй като тогава се провежда Седмицата на ресторантите. Виенските майстор готвачи много отдавна са овладели „фюжъна“, още преди да стане модно кулинарно течение. Въпреки че повечето ястия са сервирани леко запържени, сварени или задушени, запазил се е традиционият начин на готвене на почти всичко – в панировка от яйца, брашно и галета. Местните не биха го заменили за нищо друго.

Най-старият ресторант на Виена е Griechenbeisl, намиращ се на „Флайшмаркт“ 11. Там се сервира традиционна кухня. В центъра на града пък има достатъчно места, които поднасят вкусна органична храна.

Поглезете сетивата си с тази неустоима шоколадова торта

И така, имате 3 дни във Виена, как да ги оползотворите?

Ден 1: Религия и монархия

Започнете от „Марктгазе“ и отидете до „щефансплац“, за да видите катедралата „Свети Стефан“ и да изкачите 343 стъпала по южната кула, за да се насладите на зашеметяваща гледка. Счита се, че това е най-красивата готическа сграда в цяла Австрия. На фасадата ѝ все още могат да се видят турски оръдия от обсадата през 1683 година.

Разходете се по „Шпигелгласе“ и отидете до двореца „Хофбург“. Там има цели 2600 стаи – истински град в града. Няма да можете да ги видите всички, но най-популярните му части са императорските апартаменти, сребърната колекция, испанското училище за езда и музеят, посветен на легендарната императрица Елизабет – Сиси.

Следобед можете да хванете трамвая за Операта. Насладете се на горещ чай в „Кафе Захер“ – срещу сградата на Операта и опитайте оригинална торта „Сахер“ – най-известния десерт в света от 1832 година.

Хванете трамвай “D” до Nussdorf Beethovengang, за да посетите прочутите изби в покрайнините на града. Там можете да завършите деня с вечеря в някоя приятна винарна.

Ден 2: Забавление и релакс

Хванете трамвай “D” за 24-минутна обиколка по кръглия булевард “Ringstrasse”, придружена с интересен разказ за историческите сгради, които ще видите. Слезте на „Юлиус Рааб Плац“ и хванете трамвай 1 до пешеходната алея “Prater Hauptallée”. Разходете се в посока северозапад до виенското колело, построено от английския инженер Уолтър Басет през 1897 година. От него се откриват впечатляващи гледки. Не забавяйте да отделите време и за лунапарка.

Хванете линия U2 до „Карлсплац“ и се разходете до „Шварценбургплац“ и градините на двореца „Белведере“. Отидете до „Горно Белведере“ – мястото, където може да се види най-богатата колекция от платна на известния австрийски художник Густав Климт. Тук е една от най-известните му творби – „Целувката“. На картината художникът е изобразил самия себе си и своята любима Емилия Фльоге. Климт е родоначалник на Виенския сецесион, който обикновено се свързва със стила ар нуво. В галерията може да се видят и творби на Оскар Кокошка и Егон Шиле, които са били съвременници на Климт.

Интересен факт: На 1 март 1941 г. в зала на двореца министър-председателят на България проф. Богдан Филов подписва споразумението за присъединяване на Царство България към Тристранния пакт Рим-Берлин-Токио.

Когато отново дойде време за вечеря, можете да намерите подходящо място за вас на „Гусхаусщрасе“.

Ден 3: Изкуство

Хванете линия U2 до „Таборщрасе“ за разходка по алеите във френски стил в най-старата барокова градина в грда – Аугартен, където се намира и порцелановата фабрика „Аугартен“ с музей, както и концертната зала на известния Хор на виенските момчета. В кафенето можете да се насладите на кафе и парче торта.

Отново с линия U2 до “MuseumsQuartier“ можете да стигнете до прекрасното кафене в музея „Леополд“. Там можете да разгледате впечатляващата колекция от шедьоври на Шиле, Климт и Оскар Кокошка.

Ако не си падате по съвременно изкуство, почти отсреща се намира Музеят за история на изкуството,който притежава една от най-богатитеколекции в света. В него има цяла зала, посветена на Тициан.

Опасно! Публикуваха КАРТАТА с най-опасните страни за почивка в Европа

По-късно се разходете по „Гетрайдемаркт“ до известана Сграда „Сецесион“ и до Нашмаркт – пазар за хранителни стоки през седмицата и битпазар в събота.

В края на деня можете да вечеряте в бивша манастирска изба на „Аугустинерщрасе“ и да посрещнете нощта в тесния „Лус Бар“ на „Кернтнерщрасе“, който работи от 1908 година и който е подходящо място да се сблъскате с известни личности.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай