Пътуването е празник на живота и винаги е много досадно, когато нещо му попречи. Сред най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват повечето туристи, е т. нар. „диария на пътника“. Експерт разказа как това може да се избегне.
Диарията на пътника може да изчезне сама, но понякога това заболяване е придружено от висока температура, повръщане и болки в корема.
Странно: Жена вдигна невиждан скандал в самолет, не понасяла допир ВИДЕО
Опасна последица е дехидратацията, когато тялото губи вода с редки изпражнения и повръщане. Това състояние изисква незабавна помощ от лекар, тъй като може да доведе до смърт. Обикновено диарията на пътника се причинява от бактерии като E. coli, Campylobacter, Salmonella и Shigella.
Вирусологът, професор в Училището по системна биология в университета Джордж Мейсън (САЩ) Анча Баранова разказа защо възниква тази патология и как да я избегнем.
Сред причините за диарията на пътниците са нови, необичайни разновидности на патогени, които живеят в горещи райони, бързото размножаване на микроорганизмите, познати в курортното хранене, и желанието на почиващите да се пекат под жаркото слънце още от първите дни.
Трябва да се помни, че ултравиолетовият лъч първо „заковава“ имунната система и едва след това има стимулиращ ефект върху нея. Новопристигналите туристи имат отслабен имунитет, за да се предпазят от вируси и бактерии.
За да не ви удари диарията на пътника, трябва да вземете мерки предварително. Можете да закупите две опаковки пробиотици преди пътуването: изпийте едната преди началото на почивката според схемата, посочена в инструкциите, а втората вземете със себе си.
Нелепо! Жена съди TUI за над 1 млн. лева заради смъртта на мъжа й на почивка
Анча Баранова казва, че предотвратяването на пътническата диария с пробиотици е научно доказано. Изследване по тази тема е извършено от китайски учени, след което е публикувано в престижно научно списание.
След прием на пробиотици рискът от диария намалява. Оптималният експерт нарече "микс" от ацидофилни бактерии (L. Acidophilus), български бацил (L. Bulgaricus), бифидобактерии (B. Bifidum) и термофилни стрептококи (Strept. Thermophilus).