logo

Камъни раждат камъни - уникален феномен, който се вижда много близо до България СНИМКИ

Камъни раждат камъни - уникален феномен, който се вижда много близо до България СНИМКИ

Когато дъждът падне върху скала, дъждовната вода реагира с минералното съдържание на зъбния камък, което води до измиване на вътрешностите, което кара скалата да се разширява

Малкият румънски град Костещи стана популярен поради многото скали, които туристите толкова обичат. Изненадващо обаче изглежда, че тези изпъкнали камъни буквално бавно изтичат отвътре – те растат и се движат, поради което са получили прозвището си „живи камъни“.

Тези камъни се наричат ​​още трованти, но учените не са ги изучавали много преди. Въпреки това, в продължение на много години тровантите привличат вниманието на много туристи и изследователи, пише IFLScience. 

Имайте предвид, че невероятни камъни всъщност могат да бъдат намерени на различни места, разпръснати на север от румънската столица Букурещ.

Учените все още спорят, но се смята, че тровантите са конкреции от пясъчник с твърди външни слоеве пясък. Всъщност тези конкреции са по-твърди от скалите около тях и следователно, когато по-меката скала се счупи, те „излизат от Земята“. 

Когато дъждът падне върху скала, дъждовната вода реагира с минералното съдържание на зъбния камък, което води до измиване на вътрешностите, което кара скалата да се разширява, предава glasnews.bg. 

В резултат на това може да се образуват големи израстъци във формата на капка, които изглеждат така, сякаш „живият камък“ е имал потомство.

Култова шпионска сграда става топ хотел!

„Живата скала“ разглежда пейзажа в окръг Бузау, Румъния Снимка: Shutterstock

Според Флорин Стойкан, съуправител на Националния парк Буила Вантурарита, в действителност тези „живи камъни“ растат изключително бавно. Проучванията показват, че за 1200 години един камък расте с по-малко от 5 сантиметра. 

Обикновено камъните са с яйцевидна форма, но изследователите смятат, че те могат да бъдат с голямо разнообразие от форми и размери.

Този неземно красив плаж се намира само на 700 км от София

Стойкан отбелязва, че историята на "живите камъни" започва преди около 7 милиона години, когато в този румънски град е имало делта, съдържаща седименти, включително пясъчник и алеврит, натрупани и донесени тук от целия континент от праисторическа река. 

Освен това различни минерални вещества бяха разтворени в разтвори, циркулиращи в този басейн от пясък и чакъл. Всъщност именно тези минерали са действали като цимент и са слепвали различни седиментни частици. Стойкан отбелязва, че днес има много различни камъни, които са съставени от пясъчник или чакъл.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай