logo

Кацнал на една скала - дворецът на имама в Йемен (СНИМКИ)

Кацнал на една скала - дворецът на имама в Йемен (СНИМКИ)

Дворецът на имама или „къщата на скалата“ е една от най-известните сгради в довоенен Йемен. Той е визитната картичка на столицата Сана. Изображението му може да се види върху много магнити и туристически брошури.

Сградата е построена през 1930 година като лятна резиденция на владетеля на Йеменското кралство. Яхия бен Мохамед Хамид ад-Дин е имамът, оглавил въстанието на йеменските племена срещу Османската империя, в резултат на което Йемен получава първо автономия, а после и независимост.

Вижте най-страшната църква в света – но не и ако имате слаби нерви (СНИМКИ/ВИДЕО 18+)

Дворецът е направен от глинени тухли и разполага с много прозорци, украсени с изящни бели гипсови орнаменти. Преди построяването на двореца на негово място е имало друг разрушен от турците като долните стаи на стария дворец са били издълбани в скалата.

Дворецът на имама е на 7 етажа и разполага с 35 стаи, като изкачването до горните етажи става по кръгли стълби. Експонираните предмети в двореца са малко, но за сметка на това от върха му се открива прекрасна гледка. В двора на двореца се организират множество празници и представления.

През 628 г. жителите на Йемен приемат исляма и лично пророкът Мохамед приветства построяването в Сана на първата джамия. През 12 век в Сана укрепва династията на Айюбидите.

В града укрепва властта на шиитските имами, обединяващи светската и духовната власт. През 1517, след намесата на египетския паша, Сана получава статут на автономен султанат и властта на имамите се ограничава. В средата на 1850-те потомствените имами са заменени със сменяеми шейхове.

Първият европеец, посетил града, бил Карстен Нибур през 18 век. Експедицията била организирана по поръчение на датския крал Фридрих V. От 1872 до 1890 Сана е под управление на Османската империя. Турците започнали модернизация на града.

В края на 19 век в града има крепост с наблюдателни кули, 50 джамии, ханове, обществени бани, градини, лозя, водопровод от планината Нокум. Градът бил център на оживена търговия, особено с кафе. В него живеели около 30 хил. жители.

Гданск – полското бижу на Балтийско море

Сана става столица на имама Яхия бин-Мухаммад (1904 – 1948). След неговото убийство през 1948 властта поема неговият син Ахмад бин-Яхия (1948 – 1962), който пренася столицата на Йемен в Таиз. След смъртта му през 1962 е провъзгласена Арабска република Йемен. През 1990 страната се обединява и Сана става столица на обединения Йемен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай