logo

Кой е следващият Припят? Вижте най-зловещите градове-призраци

Кой е следващият Припят? Вижте най-зловещите градове-призраци

Стремежът на хората да посещават зловещи места и такива, на които са се разигравали страшни трагедии, не е от вчера

В последно време имаме чувството, че целият свят е луднал по екскурзии до призрачния град Припят. Безспорно главната заслуга за това има сериалът „Чернобил“, който разби всички класации по рейтинг.

Разбира се, стремежът на хората да посещават зловещи места и такива, на които са се разигравали страшни трагедии, не е от вчера. Вече сме ви разказвали за различните видове туризъм, сред които можете да намерите „атомен“ и „туризъм за почитатели на гробища“.

Припят, обаче, далеч не е единственият изоставен град, който е магнит за туристи или пък се очаква скоро да се превърне в такъв. Вижте кои са следващите 10 града в класацията за най-зловещите призрачни градове по света.

Фамагуста, Кипър

40-те хиляди жители на града избягали, след като турските войски навлезли в северен Кипър през 1974 година и разделили страната на две част. Той изглежда замръзнал във времето преди 45 години.

Основният му курорт – Вароша, е бил една от най-луксозните дестинации на Средиземно море, наричан „френската ривиера на Кипър“, посещаван от цял куп световни знаменитости, сред които и Лиз Тейлър.

В наши дни, обаче, курортът се разпада, никой не ходи там, а наоколо патрулират войници, готови да стрелят по всичко, което мърда. Въпреки че е позволени на туристите да ходят до плажа, правенето на снимки е строго забранено и нарушителите могат да бъдат наказани със смърт.

Природата бавно превзема Фамагуста, проправяйки си път през къщите и ресторантите, където чиниите и приборите още стоят неприбрани от масите, чиито покривки зловещо се полюшват на вятъра. На места има дървета, изникнали в дневните на къщите.

Вила Епекуен, Аржентина

СПА градчето Вила Епекуен изчезнало, след като било потопено от чудовищно наводнение през 1985 година. Тогава се скъсала стената на близкия язовир.

Изключителният курорт бил потопен на 10 метра под водата в продължение на 25 години преди бавно да започне да изплува, разкривайки потресаващите си руини.

В наши дни, обаче, т.нар. потопен град отново е на туристическата карта и посетителите се надпреварват да пристигат там и да си правят снимки на пост-апокалиптичния пейзаж.
Единственият жител на градчето, който се завърнал там през 2009 година, е Пабло Новак. „Никога няма да забравя звука на водата. Няколко дни по-късно от властите ни казаха: „Епекуен ще изчезне“, спомня си той.

Фукушима, Япония

Около 200 000 души, живеещи в радиус от 20 км бяха принудени да се евакуират след убийственото земетресение от 2011 година, последвано от опустошителното цунами, предизвикало аварията в атомната централа „Фукушима Даичи“. Експлозията, която последва, беше обявена за ядрено бедствие от най-висока степен – 7, колкото е била и тази за аварията в „Чернобил“. Всичко това превърнало някогашното процъфтяващо селище изоставена пустош.

Смразяващи снимки разкриват как цели градове замлъкнали завинаги веднага след трагедията и как опразните къщи и магазини стърчат заобиколени от пусти улици.

През април правителството обяви два от кварталите в град Окума за безопасни и призова хората да се завърнат там. Твърди се, обаче, че нивата на радиацията са с 20% по-високи от нивата преди бедствието и едва 13% от предишните жители искат да се завърнат.

Невада, САЩ

Долината на смъртта е домът на цял куп изоставени миньорски градчета, възникнали през 19-и и началото на 20-и век. Най-известният от тях е Риолите.

Той е един от най-значимите градове, възникнали по време на Златната треска през 1905 година, но след като златото свършило, населението му се стопило от 12 000 до почти нула през 1920.

Неговите рушащи се останки, сред които казино, банка, универсален магазин, в наши дни се използват като мрачен декор за редица филми. Но масовото изселване е довело и до друг страничен резултат – нашествие на гърмящи змии.

Тайнехам, Дорсет, Великобритания

Евакуирано през 1943 година като част от подготовката за Десанта в Нормандия по време на Втората световна война, селото си остава пусто и до днес. Малкото селце сега е под строгия контрол на Министерството на отбраната на Великобритания и достъпът до него е ограничен.

Зловещите руини, оставени от неговите 225 обитатели, сред които вили, църква, училище, хамбар и склад, всички добре запазени във времето, са отворени за посетители през деня.

Тайнехам, който е споменат в Книгата на Страшния съд, се счита за едно от най-обитаваните от духове места в Дорсет, където изследователи на паранормалното твърдят, че са записали гласове.

Остров Хирта, Шотландия

Последните 36 души, живели на Хирта – единственият обитаван остров на изолирания архипелаг Сейнт Килда от Западните острови, са евакуирани през 1930 година. Жителите на Сейнт Килда помолили правителството да ги премести във вътрешността на страната поради опасения, че няма да оцелеят още една смразяваща зима.

Стада от овце са утъпкали пътеките, по които се движели хората на острова, който често е описван като „на ръба на света“. Мрачните каменни останки, до които се стига само с лодка, сега са засенчени от намиращите се в съседство военни сгради на Министерството на отбраната на Великобритания.

Кенекот, Аляска, САЩ

Последният влак си тръгнал от Кинекот – мястото с едни от най-богатите залежи на медна руда в света, на 10 ноември 1938 година, след като ценният метал се изчерпал. Само трима души останали в някогашния шумен миньорски град в югозападна Аляска, а в края на 50-те години на 20-и век животът спрял напълно.

Планирало се градът да бъде напълно унищожен, но работата така и не била свършена и по-голямата част от сградите, включително и известната червена мелница, сега са популярни туристически атракции.

Крако, Италия

Хилядолетният град Крако оцелял след опустошителен глад и чума, но накрая загинал заради огромните свлачища, наводнения и земетресения, които принудили последните му жители да си тръгнат през 80-те години на 20-и век.

Опустялото южно италианско средновековно село, което се намира на висока 350 метра стръмна скала, има църкви, дворци с оригинални стенописи. Всичко това днес може да се види само с екскурзовод.

То обаче се връща към живота по време на религиозните фестивали, които се провеждат няколко пъти през годината, и е станало популярно място за снимане на филми като „Страстите Христови“ и „Спектър на утехата“.

Ордос Кангбаши, Китай

Животът в Ордос Кангбаши никога не е идвал наистина. Това е най-големият призрачен град в Китай.

Градовете-призраци в Китай - празни небостъргачи насред нищото. Защо го правят?

Наричан „градът на бъдещето“, той е замислен за дом на 1 млн. души в сърцето на Вътрешна Монголия. Построени са сгради с интересна архитектура и места за спорт, но очевидно никой не е искал да се премести тук.

По-късно проектантите променили плана за 300 000 души, но през 2017 година едва половината от тази бройка живели в тази „провалена утопия“, както посочват медиите. Според хора, които са били там, градът е идеален постапокалиптичен декор за научно-фантастичен филм.

Орадур сюр Глан, Франция

Орадур сюр Глан е бил сцена на кърваво клане по време на Втората световна война, в което се твърди, че загинали всичките му 648 жители, с изключение на шестима. При ужасяващото зверство – най-голямото масово убийство, завършено от нацисти на френска територия през юни 1944 година, мъже са били разстрелвани, а жени и деца – горени живи.

Овъглените останки на града са били запечатани и със зловеща точност са запазили вида си, в памет на убитите. Повече от 70 години по-късно дупките от куршуми по стените, изгорените сгради и потрошените коли привличат хиляди любопитни туристи всяка година.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай