logo

Кръвта вода не става: В тези 5 страни дават гражданство за произход

Кръвта вода не става: В тези 5 страни дават гражданство за произход

Някъде дават гражданство само на деца и внуци, някъде на правнуци и дори потомци в следващите поколения

В някои страни паспорт се издава според "правото на страната" - на тези, които са родени на територията на държавата, в други - според "правото на кръвта", тоест родство с гражданите на страната.

Първият принцип е валиден например в САЩ, вторият – в много страни от ЕС. В същото време навсякъде има нюанси: някъде дават гражданство само на деца и внуци, някъде на правнуци и дори потомци в следващите поколения.

В днешния материал ви казваме дали е лесно да получите гражданство по произход и какво е необходимо за това.

1. Полша

Внуци и правнуци на поляци могат да кандидатстват за паспорт на тази страна - тези, които са имали един от роднините от второ поколение или двамата прадядовци (и две прабаби) са граждани на Полша.

Ако няма документи, потвърждаващи родството, можете да опитате да докажете, че полските обичаи са запазени в семейството, но някои не са посочени в полския закон за гражданството.

Но във всеки случай е необходимо да знаете полски език. Можете да получите полски паспорт в рамките на 1 година, не е необходимо да се отказвате от руско гражданство.

2. Германия

Тези, чиито роднини преди третото поколение са живели в страната и са загубили гражданство по политически, расови или религиозни причини от 1933 до 1945 г., могат да станат пълноправни граждани на Германия. Има и програма за закъснели заселници, родени преди 1 януари 1993 г.

8 неща, които никога да не купувате на летището

Основното условие е техните роднини да живеят на територията на СССР на 8 май 1945 г., а в случай на принудително изселване от Германия - на 31 март 1952. Кандидатите за гражданство трябва да научат немски език до ниво B1, а участието в програмата за репатриране ще отнеме около две години.

3. Израел

Според израелския закон за завръщане, който няма аналог в света, деца, внуци и правнуци на евреи, както и техните най-близки роднини, могат да се репатрират в тази страна. Вярно е, че за да получите гражданство, ще трябва да потвърдите еврейския си произход или да се подложите на покръстване , тоест да приемете юдаизма.

В идеалния случай ще са необходими оригинални свидетелства за раждане, брак и развод на всички роднини, за да се потвърди връзката.

Но заедно с кандидата, неговата съпруга, деца, внуци и дори техните съпрузи могат да разчитат на израелско гражданство. Дори вдовците и вдовиците на евреи имат право на израелски паспорт, освен ако не са сключили друг брак. Новоизпечените граждани на Израел също могат да имат руски паспорт.

4. Финландия

Само деца на финландски граждани могат да получат финландско гражданство автоматично, без дълги бюрократични процедури. За внуците ще бъде по-трудно - първо трябва да кандидатстват за постоянно пребиваване, след това да живеят 5 години във Финландия и също да преминат изпит за владеене на фински или шведски.

Игра на Kancho: Защо японските деца си правят "клизма"?

Не е необходимо да се отказвате от гражданство на Руската федерация.

5. Португалия

Внуците на португалците могат да станат граждани на тази държава, но само ако техните баби и дядовци не са загубили португалското си гражданство. Кандидатът трябва да знае езика на страната, да живее постоянно в Португалия или да я посещава редовно и да участва в живота на португалската общност в чужбина.

След като сте получили португалски паспорт, можете да запазите руски: законът позволява двойно гражданство.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Коментар

Коментар 23.01.2023 13:09

Тази статия е превод от руско издание.

Кая

Кая 24.01.2023 18:52

Защо ни занимавате с изискванията за придобиване гражданство от рунаци в нормални държави?