logo

Мистерии и тайни витаят около светилището Бегликташ! Седнете на каменния трон, за да почувствате нещо удивително (СНИМКИ)

Мистерии и тайни витаят около светилището Бегликташ! Седнете на каменния трон, за да почувствате нещо удивително (СНИМКИ)

Древното тракийско мегалитно светилище Бегликташ, извисяващо се върху хребета на Маслен нос, на 3 км. от Приморско, е наричано „българският Стоунхендж“ и привлича с мистиката, която витае около него, макар и от скоро. Територията, на която е разположено, е горска, била е част от ловната резиденция на бившия комунистически държавен глава Тодор Живков. Именно поради тази причина едно от най-големите открития за за тракийската история на Южното ни Черноморие и Странджа остава неизвестно за науката до 2003 г.

Предполага се, че е създадено около XIV в. пр .Хр., като е функционирало до IV в., изпълнявайки едновременно функциите на храм, скален календар и слънчев часовник. Внушителните мегалити, разпръснати върху широка поляна край гъста широколистна гора в близост до руините на древния град Ранули, все още не са разкрили всичките си тайни.

Специалистите смятат, че тук са изпълнявани обреди, свързани с култа към Бога-слънце и Богинята-майка. Скална пътека извежда до каменно „брачно ложе”, от двете страни на което са разположени два жертвени монолита с издълбани дълбоки ниши и улеи за изтичането в тях на ритуални течности: вино, мляко, зехтин и вода.

Карта на звездното небе в египетска гробница - нелепа грешка или тайно познание?

Под най-високо издигащия се камък (менхир), на върха на който личи „стъпката на Бога-слънце”, е оформен каменен трон. Още една „божествена стъпка” на Богинята-майка, се открива на срещуположната страна на свещения кръг.

Сядайки на изсечения каменен трон, вие ще почувствате силата на великия тракийски жрец и пред вас ще се открие цялата площадка (тераса) на светилището. Система от скални коридори в североизточната част на Бегликташ оформя своеобразен лабиринт сред огромните мегалити, за който и до днес се смята, че може да бъде преминат само от хора с чиста и праведна душа.

Преминавайки през пътя на изпитанието - цепнатината, вие ще изпитате силното енергийно влияние на това място, ще се освободите от негативността на ежедневието, чувствайки се пречистени и благословени.

Община Приморско спечели три приза в надпреварата за годишните награди на Министерство на туризма за тази година и именно един от призовете е за Бегликташ. Наградата за „Иновация“ на 3D добавена реалност на Тракийско светилище Бегликташ - дело нa Димитър Игнатов. 3D холограмата е единствена в България към момента.

Проектът представлява холограмен древен тракийски жрец, разказващ легендата за Бегликташ на посетителите на Историческия музей в Приморско. През 2017 година спечели убедително приза туристическа атракция № 1 в България в Годишните награди на Министерство на туризма.

170 км катакомби крият неподозирани тайни под Рим!

Уникалната история и скритите тайни на Бегликташ го превръщат в предпочитана туристическа атракция.

 

Коментирай