logo

На тези места са снимани хитовите турски сериали - и вие можете да ги посетите

На тези места са снимани хитовите турски сериали - и вие можете да ги посетите

В повечето сериали практически няма павилионни снимки и компютърна графика и всеки турист може свободно да разгледа местата, където се разхождат любими герои

Ориенталската кинематография често впечатлява публиката със зашеметяващо красиви места за снимане. Турските сериали сякаш пренасят зрителя в друг свят, пълен със слънце, невероятни природни пейзажи и древни сгради. На пръв поглед тази реалност изглежда почти недостижима за обикновените хора.

Но всъщност светът на „Великолепния век“ и „Вятърничав“ е много по-близо, отколкото си мислим. В повечето сериали практически няма павилионни снимки и компютърна графика и всеки турист може свободно да посети по време на пътуване до Турция местата, където се разхождат любими герои.

„Великолепният век“ - Дворецът Топкапъ

Туристка разкри какво не трябва да взимаме на почивка в Турция

Най-популярният турски исторически сериал е почти изцяло заснет в интериора на истински дворец на султани и падишахи в сърцето на Истанбул. Комплексът Топкапъ се намира на нос Сарайбурну, където Босфорът се влива в Мраморно море, пише "Труд"

Четирите сгради на тази луксозна постройка с градини и стопански пристройки заемат повече от 700 хиляди квадратни метра. В тях се съхраняват 65 хиляди произведения на изкуството, антики и мюсюлмански светилища. Но най-важното: това място наистина може да бъде посетено от туристи. След падането на Османската империя в двореца е открит един от най-големите музеи в света. Брилянтният султан Сюлейман, избраницата му Хюрем и други момичета от харема се разхождат на екрана из залите и парковете на това удивително място.

„Черна любов“ - Мостът на Босфора

Модерната архитектура на Истанбул също е намерила своя път в популярните турски поредици. Грандиозният висящ мост на Султан Мехмед Фатих през Босфора озарява много кадри от „Черна любов“. Разходката по него е истинска украса на всяко пътуване до столицата на Турция, защото от височината на моста се разкриват спиращи дъха гледки към историческия център на града. На няколко крачки от моста е Истанбулският държавен университет, около който са заснети много сцени от сериала с Кемал и Нихан.

„Вятърничав“ – Именията на Мидят

6 навика на турците, които ще ви изумят

Точните адреси на къщите на Асланбей и Шадоглу не са известни. Заклетите фенове на сериала обаче несъмнено ще могат да ги намерят в района на Мидят, на място, където една до друга стоят православна църква и мюсюлманска джамия. В дните на службите можете да чуете звука на азан и звъна на камбаните едновременно. Известно е също, че едно от именията някога е принадлежало на древно асирийско семейство, а днес в него се помещава музей.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай