Най-карибският град на Куба - столица на рома, музиката и революцията

Най-карибският град на Куба - столица на рома, музиката и революцията

Музиката се лее по колоритните карибски улички, но се чува и ехото от присъствието на стара Европа

Наричат го „Горещата земя“ заради високите температури. Това е родното място на различни музикални стилове, включително „трова“ и „сон“. Освен това от там тръгва и Кубинската революция.

Музиката се лее по колоритните карибски улички, но се чува и ехото от присъствието на стара Европа.

„Намираме се в най-карибския град на Куба, но по неговите улици, хора и архитектура все още се усеща френското присъствие“, разказва Кристина Гинър, репортер на Евронюз.

Отидете ли в Хавана, непременно посетете този ресторант!

Това е Сантяго де Куба – вторият по големина град на Острова на свободата и негова стара столица.

Историкът Олга Портуондо разказва за разнообразната история на града.

„В края на 18-и век и началото на 19-и французите се заселват в Сантияго, основно в планинските райони, и развиват производство на кафе, в което се използва трудът на роби“, казва тя.

Разположен в полите на Сиера Маестра, Сантяго винаги е имал тесни връзки с планината.

Сантяго де Куба е основан през ХVI век от испанския конкистадор Диего Веласкес де Куеяр. Година по-късно той полага и основите на бъдещата столица. Там е и най-голямото пристанище на Карибско море.

Градът е център на войната за независимост и на Кубинската революция от 1959 година. Тук е погребан Хосе Марти - кубинският национален герой, поет и политик. 

Тук е и мястото, където семейство Бакарди създава своята прочута марка ром. 

Сантяго е известен с това, че е най-карибската част от цяла Куба в културно отношение, където се усеща влиянието на различните групи хора, които живеят там.

Африканското влияние е силно и се проявява в музиката, ритъма и духовните практики. Робството е премахнато в близкото Хаити преди това да стане в Куба. Това предизвикало голяма миграция на французи от Хаити към Куба, които довели тълпи от роби със себе си.

Голяма част от тях се заселила в Източна Куба и Сантяго и с времето започнали да имат огромно влияние върху културата, което се усеща и днес, например в специфичния испански диалект, който се използва.

Вероятно защото е вторият най-важен град в Куба (а не първият), защото революцията и голяма част от кубинската музика е родена тук и защото неговите особености са това, което го отличават от другите места на острова, местните жителите са изключително горди с града си и безрезервно лоялни към него.

Сантяго има статута на най-значимия и подкрепящ революцията град, който и до ден-днешен поддържа напрежението между Изтока и Запада.

Там се провеждат много културни фестивали, сред които и най-важният и традиционен за страната карнавал, който се състои в края на юли всяка година.

На този остров човек трудно може да оцелее повече от половин час

Освен всичко друго градът има и красиви плажове. Най-добрите се намират около Природен парк Босонао. Това са Плая Сибоней, Дайкири и Кацонал. Последният е и най-красивият, но не е особено уединен, тъй като е популярно място за водни спортове.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай