logo

Най-зеленият град е Европа захвърли газа и бензина и ето как изглежда сега

Най-зеленият град е Европа захвърли газа и бензина и ето как изглежда сега

Спретнат и на пръв поглед непретенциозен шведски град със 70 000 жители многократно е обявяван за зелена столица на Европа. Той е първенец и иноватор в няколко направления, печелейки наградите на организациите, борещи се за природосъобразен начин на живот в градовете.

Градът е първият, казал „не“ на фосилните горива – въглища, газ, петрол и т.н. Всичко там – от индустрията до жилищните райони и всеки отделен човек, използва чиста енергия. Той е първият шведски град, получил Европейски зелен лист от Европейската комисия.

Зад революционната промяна стои Бо Франк - председател на общинския съвет в шведския град Векшьо, намиращ се сред красиви гори и езера.

10 тайни места в градовете на древните маи, които екскурзоводите крият от туристите

Някога усилията на Бо Франк изглеждали налудничави, но с годините намерил подкрепата на много съмишленици в града. Резултатът е, че Векшьо вече е най-зеленият град в Европа. Промяната започнала още през 70-те години на миналия век - със световната петролна криза.

„Тогава, по време на кризата, ние се огледахме и осъзнахме, че живеем сред гори, че разполагаме с много ресурси. Сега голяма част от енергията, която използваме е от горите, които са в радиус от 70 километра. Но това не означава, че сечем дърветата. Не, ние използваме само остатъчните продукти от дървесината“, обяснява Хенрик Йохансон, координатор по околна среда във Векшьо.

В началото на 90-те години жителите на Векшьо вече имали ясна цел - да получат енергийна независимост. 30 години по-късно мисията им почти е изпълнена.

„Намалихме вредните емисии с около 60%, 65% от използвана енергия е от възобновяеми източници на енергия. Така че ние знаем, че нещата са възможни“, посочва Франк.

Целта едва ли щеше да е постижима, ако всички в града не се бяха обединили около идеята за постигане на енергийна независимост.

„Има консенсус между всички партии, че трябва да се борим с климатичните промени“, казва Шерил Йонес, член на Зелената партия.

Хората от Векшьо се надяват да станат напълно енергийно независими до 2030 година. „Това, което трябва да се направи са големи, много големи данъци за изкопаемите горива и да се намалят данъците за възобновяемите източници. Знаете ли, в Швеция вече много добре осъзнаваме какво е глобално затопляне. Това лято беше много горещо. Така че, глобалното затопляне се случва. При нас вероятно процесът ще е дълъг. Така че, трябва да направим всичко възможно, за да го забавим“, казва Франк.

Отпадъците от дървесина осигуряват около 90% от отоплението и 25% от енергийните нужди на града. Останалото количество енергия идва от местните слънчеви, вятърни и водни централи, биогаз и др.

Окуражава се и екологичният транспорт. Градските автобуси използват биогаз от отпадъци от органична храна. А гражданите са стимулирани да ходят пеша или с велосипеди, вместо с автомобили.

Открийте Талин – гореща дестинация с много история и кипящ нощен живот

Биоархитектурата е друг много важен елемент за Векшьо – пасивни къщи, енергийна ефективност и дървен материал. Всичко е насочено към възобновяемата енергия. Във всяка къща, супермаркет и ресторант храната е биологична и местно производство, така че и местната икономика печели от „зелената“ политика“.

 

Коментирай