logo

Несвижкият замък: италианско архитектурно бижу в... Беларус (ВИДЕО)

Несвижкият замък: италианско архитектурно бижу в... Беларус (ВИДЕО)

Дворецът е построен през 16-и век от династията Радзивил

Едно от най-красивите и посещавани места в Беларус е Несвижкия замък. Той се намира близо до столицата Минск и е в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Дворецът е построен през 16-и век от династията Радзивил. Строителството на замъка е започнато от княз Николай Радзивил "Сирачето" през 1582 г. В началото в строителството участва италианският архитект Джовани Мария Бернардони. В резултат той има отличителен италиански стил, силно повлиян от ранния барок. Тъй като е бил строен наново няколко пъту, дворецът носи характеристики и на няколко други архитектурни стила.

Несвижският замък се явява родоначалник на новия вид бастионни укрепления в Беларус от така наречената нова италианска система и в момента на построяването си се счита за един от най-съвършените строежи от този тип. Той има важно военно значение в продължение на няколко века.

Това са най-непопулярните страни в света!

През XVI—XX векове е резиденция на князете Радзивилови. Освен замъкът има изградени укрепления и голям парк. От 1921 г. до 1939 г. е част от Полската държава и е бил считан за един от най-красивите полски замъци в региона. През 17- и 18-и век в него се е намирала една от най-големите библиотеки в Източна Европа.

След втората световна война сградата е служела като медицински център за хора с хронични заболявания.

„Този замък отразява историята не само на Беларус, но и на целия регион. Собствениците му – Радзивилови, са били свързани с кралските семейства в цяла Европа – Хохенцолнерите, Романови и Хабсбургите“, обяснява пред „Евронюз“ историкът Виталий Бедрицки.

Разгледайте Мустанг – забраненото планинско кралство! (СНИМКИ)

Замъкът е съставен от шест свързани помежду си сгради, които образуват шестоъгълен двор. Те включват дворец, галерии, резиденция, семеен архив и бойко укрепление. Несвижкият замък се е превърнал в място с огромно значение за историята и архитектурата на Централна Европа и Русия.

 

 

 

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай