logo

Разбулиха мистерията на Кървавите водопади в Антарктида

Разбулиха мистерията на Кървавите водопади в Антарктида

Ледникът Тейлър е едно от най-изумителните места в света за всички времена

Кървавите водопади озадачаваха учените в продължение на десетилетия. След проучване на ледника Тейлър в Антарктида те вярват, че най-накрая са разбулили мистерията.

Ледникът Тейлър е едно от най-изумителните места в света за всички времена. Скрит в дебрите на антарктическата пустош, лървавочервен поток тече през ледените масиви.

Най-южният бар в света, в който жените могат да пият безплатно, ако жертват бикините или сутиена си

Червеният водопад е наречен „Кървавите водопади“ заради зловещия начин, по който изглежда. Само си представете – кървавочервен поток на фона на безкрайната белота на Антарктида.

Водопадът се намира в Сухуте долини МакМъдро. Открит е за пръв път през 1911 година, когато за природния феномен се знаело твърде малко. Преди век учените смятали, че водораслите във водата са променили цвета си.

Сега, обаче, изследователите вярват, че са разгадали напълно загадката. За да разберат какво се крие в морската вода, те взели проби от мястото. Те били анализирани от експерти, които забелязали, че водата има високо съдържание на желязо. Наличието на този елемент вероятно се дължи на липсата на светлина и кислород.

Богатите на желязо течности се окисляват, когато имат досег с въздуха, което причинява ръжда. Този процес е причината за червения цвят на водопада.

Откритията са публикувани в списание “Journal of Geophysical Research: Biogeosciences”.

 

Той опита да спи само по 2 часа на ден и ето какво го сполетя

Тази част от света е необитаема заради изключително тежките климатични условия. Смята се, че малките микроби са единствените живи организми, които могат да оцелеят на ледника Тейлър. Въпреки това има туристи, които се осмеляват да посетят Сухите долини.

Единственият начин да посетите Кървавите водопади е с хеликоптер, излитащ от американската база Макмъдро. Алтернативен вариант е туристите да тръгнат от новозеландската база „Скот“ или да се качат на круиз през морето Рос.

Сухите долини са разположени между високите над 4000 м. Трансарктически планини, които блокират възможността ледът от изток до достигане морето Рос. Няколко ледника се промъкват през пролуките, но всеки лед, който се разпада от ледниците, бързо преминава от твърди към изпарения в суха атмосфера. Уникалните условия в сухите долини са причинени и от катабатични ветрове. Те се появяват, когато студеният, плътен въздух се изтегля надолу от силата на гравитацията. Вятърът може да достигне скорост от 320 километра в час, да загрява при спускане и да изпарява цялата вода, лед и сняг.

Първоначално сухите долини се смятали за лишени от какъвто и да е било живот. Изследователят Робърт Скот, който открива долините през 1903 г., поглеждайки над една от тях я е нарекъл „Долина на смъртта“.

Пред Портата към Ада е страшно! Умирате или от горещината или от....

По-късно изследователите открили, че сухите долини са дом на различни екстремофили - организми, които живеят в екстремни условия. Сред тях са лишеите и мъховете, различни видове микроби и микроскопични червеи. Тези организми са претърпели дълбоки еволюционни промени, които им позволяват да оцелеят в една от най-суровите и тежки среди на планетата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай