logo

Разкриха тайната на вещерските кръгове в пустинята Намиб

Разкриха тайната на вещерските кръгове в пустинята Намиб

Учените от дълго време се опитват да разберат как са се появили, тоест какъв процес се крие зад формирането им

Тази омагьосваща пустиня е осеяна с милиони странни кръгове, в които няма трева или друга растителност. Ето защо това странно явление се нарича "вещерски кръгове".

Зоната със странни кръгове се намира на около сто километра от брега на Намибия и се простира на километри. Типичният вещерски кръг е с диаметър от 2 до 10 метра и е на десет метра от следващия.

Мистериозните кръгове на страховитата пустиня Гоби (СНИМКИ)

Учените от дълго време се опитват да разберат как са се появили, тоест какъв процес се крие зад формирането им. Те се разделят на два лагера с различни обяснения.

Според едната теория, кръговете са причинени от термити, които се хранят с корените, а според другата е въпрос на самоорганизация на тревата, за да се увеличи наличието на вода, съобщава Science Alert.

Проучвания потвърдиха и двете теории, а някои изследвания показаха, че термитите и самоорганизацията на растенията могат да бъдат едновременно обяснението за "вълшебните кръгове". Но всичко това беше подложено на съмнение, когато подобни кръгове бяха открити в Австралия през 2016 г. поради това, че този път по никакъв начин термити не бяха замесени.

Екологът Стефан Гeтцин от университета в Гьотинген в Германия и колегите му посетиха отново Намибия, за да намерят доказателства за сценарий на самоорганизиране поради недостига на вода. По този начин те изследваха приказни кръгове в 10 региона в пустинята Намиб.

Валежите в тази област са редки и нередовни. Веднага след дъжд вътре в кръговете може да се появи трева, която скоро изсъхва, но продължава да съществува в зоните извън тях.

Гeтцин наблюдавал спорадични валежи в 10 региона, изследвайки тревата, нейните корени и издънки и всички потенциални щети на корените, причинени от термити. Той анализирал обстоятелствата на изсъхването на тревата и монтирал сензори за влага в почвата и около кръговете.

Десет дни след валежите във "вълшебните кръгове" имало много малко млада трева, установи изследването, и тя е започнала да изсъхва малко след поникването. Двадесет дни след дъжда цялата трева в кръговете беше суха, докато тревата наоколо остана „зелена и мека“.

Корените на мъртвата трева вътре в кръговете били много дълги или дори по-дълги от корените извън тях, което показва, че растенията, търсещи вода, полагат много усилия за растежа на корените. Учените не са открили доказателства, че термитите се хранят с корените.

„Внезапната липса на трева за по-голямата част от площта вътре в кръговете не може да се обясни с активността на термити, защото нямаше биомаса, с която тези насекоми да се хранят. „Но по-важното е, че показахме, че термитите не са отговорни за образуването на кръговете, защото тревата започна да умира веднага след валежите без никакви признаци на ядене на термити“, каза Гетцин.

Почвените сензори регистрират бавно намаляване на почвената влага вътре и извън кръговете след дъжд, когато тревата все още не е добре установена. Дори след като тревата наоколо се развива, влагата в почвата не е равномерна.

Най-враждебното място на Земята и неговите извънземни кръгове

„Поради силните горещини в пустинята Намиб, тревите постоянно изникват и губят вода. Поради това те създават вакуум на влагата в почвата около корените и по този начин привличат вода“, обяснява Гецин.

„Чрез образуването на оформени пейзажи от равномерно разположени вълшебни кръгове, тревите действат като екосистемни инженери и пряко се възползват от водните ресурси, създадени от растителните празнини“, добави той.

Изследването, под заглавието "Водният стрес на растенията, а не тревопасните термити, причинява приказните кръгове на Намибия", е публикувано в списанието Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай