logo

Руски блогърки разкриват що за чешити са исландците и как се живее с тях

Руски блогърки разкриват що за чешити са исландците и как се живее с тях

Обикновеният човек знае малко за живота в Исландия

Обикновеният човек знае малко за живота в Исландия. Може би това, че тя е един от най-рядко населените острови и други скучни факти от учебниците по география.

В същото време се обзалагаме, че не знаете, че там е имало „сух закон“ (закон, забраняващ продажбата на алкохол) до 1989 година и че е забранено да се разхождат сред природата и да карате кола където си искате.

Няколко интересни блога са посветени на тази страна, а руската фотографка Анастасия Андреева и още няколко блогърки разкриват неподозирани тайни за живота на студения остров.

Страна на лед и огън. Какво да видим в Исландия за 10 дни

- През 1908 година местните жители гласували да се забрани алкохолът и 7 години по-късно законът влязъл в сила. Той действал до 1 март 1989 година.

В началото били забранени всички видове алкохол, но през 1922 година виното било разрешено, а през 1935 години всички алкохолни напитки,с изключение на бирата, съдържащи до 2,25% също били легализирани.

От 1989 година 1 март се празнува като национален ден на бирата. Тогава баровете са отворени до сутринта и на този ден хората пият толкова бира, колкото могат да погълнат.

- „Хакарл“ е исландско национално ястие. Прави се от месо на гренландска акула, което е токсично. Хората го описват, че има „вкус на смърт“. Това е, защото тази риба няма бъбреци.

Акулата се заравя в земята за 6 до 12 седмици, след което се държи на открито 2 месеца.

- Фамилното име на дете в Исландия започва с името на бащата с наставка „сон“ (син) или „дотир“ (дъщеря). Ако в едно семейство има две деца от различен пол, фамилните им имена ще са различни.

Не е за вярване какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 2 яйца на ден

- Автобусите в Рейкявик вървят по разписание до 1 ч. сутринта в делнични дни и до 3 ч. сутринта през уикенда. Таксата в столицата е около 4 долара и може да не ви върнат ресто, ако плащате в брой. Така че е по-добре и по-лесно да използвате специално приложение.

- В Исландия няма нито един ресторант „Макдоналдс“. Веригата е работела в Рейкявик до 2008 година, но решила да напусне страната след икономическата криза. След това мястото ѝ е заето от местни вериги или по-предприемчиви световни конкуренти.

- Единствения в света фалически музей се намира в Рейкявик. Той показва гениталиите на бозайниците, живеещи в Исландия и извън нея. Колекцията включва всичко – от мишка до син кит, а от 2011 година и човек.

Ето и няколко мита за исландците, в които чужденците наистина вярват:

- Исландците се познават всички и затова хората си оставят ключовете в колите и не си заключват вратите. Това със сигурност не се отнася за Рейкявик. Никой не е защитен от лошите хора, исландците си заключват къщите и колите и не са толкова лековерни.

- Колкото и да не ви се вярва, не можете да си опънете палатка, където си поискате, а само на специални места за къмпинг. единственото изключение е, когато ходите пеша илои с колело и физчески не можете да стигнете до място за къмпинг. почти всяко парче земя принадлежи на някого и трябва да поискате разрешение от собственика, ако искате да пренощувате на неговата земя.

- Елфи и тролове – почти всички местни вярват в елфи и тролове и търсят съвет от магьосници, които искат да построят път или къща. Това е несериозно. Може и да има все още хора, живеещи по този начин в някой много отдалечен район, но най-вероятно те се броят на пръсти. Ако кажете този мит на някой исландец, той ще ви се изсмее в лицето.

Ако планирате да посетите Исландия, научете повече за правилата за поведение. Блогър разказва как е нарушил няколко закона:

- Шофиране офроуд (извън официалните пътища) – строго забранено. Да кажем, че карате на юг и внезапно виждате пусто място с черен пясък и ви се прииска да минете през него. Забранено е. Ако ви хванат, ще трябва да платите глоба от около 1200 долара.

- Не можете също така да ходите по мъх. Нужно му е много време (десетилетия), за да израсте отново и да се възстанови, след като е бил повреден.

Ето и няколо мита за времето в Исландия:

- В Исландия има два сезона – зима и лято. В общи линии това е вярно, но най-големият мит за Исландия е времето. Всички, които пристигат, си мислят, че е винаги студено, дъждовно и мъгливо. Всъщност можете да видите слънето много повече, отколкото сте очаквали.

- Ако редовно ходите на басейн, когато е слънчево, можете да се сдобиете с тен в средата на май. Мъглата и дъжда в Исландия изглеждат добре само на снимка, но всъщност лятото е много по-прекрасно.

- Мястото, където можете да намерите най-голямо уединение – на Западните фиорди няма много туристи, дори през лятото. Самите исландци ходят там, както и до Източните фиорди, където лятото е най-топло.

Ако искате да видите Северното сияние:

- Грота – най-достъпният фар в Рейкявик. Всъщност се намира в градчето Seltjarnarnes, което формално е отделно от столицата.

Тук се сбират тълпите от туристи, дошли да видят северното сияние (когато не искат да излизат от града).

- Ако сте в Рейкявик и искате да се насладите на Северното сияние без стотици хора и задръствания около вас, отидете до голф игрището, което се намира на противоположната страна на полуострова с фара.

Тролският плаж ще грабне сърцето ви с красотата си, а може и да ви убие (СНИМКИ/ВИДЕО)

Там е доста тъмно и броят на посетителите ще е значително по-малко. Освен това няма да попаднете в задръстване, след като светлинното шоу приключи.

- Рейкявик се счита за тих град, значително по-тих от големите мегаполиси. А тишината в къщите в провинцията може да бъде направо оглушителна. Саямо от време на време преминава някоя кола, която се чува от далече. Понякога можете да чиете лебедите, които викат от езерото.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай