logo

С кола от Арктика до Антарктика – това е най-дългата магистрала в света

С кола от Арктика до Антарктика – това е най-дългата магистрала в света

Това пътуване от върха на Аляска до Огнена земя определено ще ви изтърка гумите, ще ви накара да изхарчите цяло състояние за гориво и ще ви остави без дъх

Ако попитате своите приятели кои са най-страхотните маршрути за пътешествие с автомобил, ще получите някои невероятни идеи – Южна Франция през лятото, сафари в Африка с джип, Път 66 от Чикаго до Лос Анджелис.

Но всички те бледнеят пред „майката на всички автомобилни пътешествия” – Панамериканската магистрала. Това пътуване от върха на Аляска до Огнена земя определено ще ви изтърка гумите, ще ви накара да изхарчите цяло състояние за гориво, ще ви остави без дъх и ще ви накара да изглеждате като истински герой пред своите близки.

Непознатата Централна Америка – факти, които ще ви отворят очите

Ако нямате нужда от повече убеждаване, вижте какво трябва да знаете за този невероятен път, който ще ви прекара през приключения, каквито не сте и сънували.

История

През 1889 г. на първата Международна конференция на американските държави САЩ предлагат създаване на по-близки връзки със своите съседи с железен път, който да се простира на цял континент. Идеята не се развива особено, но на петата международна конференция в Чили през 1923 г. е предложено строителството на панамериканска магистрала. Идеята е приета добре, но чак през 1928 г. на конференцията в Куба предложението е прието.

Според него, новият път трябва да започне от Мексико и да продължи на юг до Буенос Айрес. Финансовата помощ от САЩ била ключова, въпреки че страната не била включена в трасето, съобщава Lonely Planet.

Строителството вървяло бавно заради войните, финансови проблеми и липсата на сътрудничество на правителствата. И все пак сега е възможно да пропътувате двете Америка по дължина с кола. Почти.

Маршрутът

Важно е да се знае, че няма един-единствен маршрут. Първоначалният и официален участък на магистралата е от Ларедо в Северно Мексико до аржентинската столица Буенос Айрес. Има, обаче, много разклонения, които ви позволяват да изминете почти целия път от Арктика до Антарктика, навъртайки умопомрачителните 48 000 км.

Северна Америка

Заливът Прудо в Аляска е началната точка, ако ще пътувате от север на юг. От там магистралата продължава в Канада, където по няколко различни пътя можете да продължите на юг към САЩ.

Точно тук нещата стават малко объркващи, тъй като федералното правителство на САЩ е обявило всички междущатски пътища за част от Панамериканската магистрала. На картата са показани най-добрите аутобани от север на юг, които се свързват с официалната магистрала в Мексико. Те минават през живописни пейзажи, симпатични градчета и известни градове като Лос Анджелис, Лас Вегас и Сан Диего.

Оригиналната Панамериканска магистрала започва в Ларедо, Мексико, от другата страна на границата срещу американския Сан Антонио. Тя продължава към Мексико Сити. Едно разклонение минава по западното крайбрежие на Мексико и се слива с оригиналния път в Мексико Сити.

Централна Америка

От Мексико магистралата минава през всички централноамерикански столици, с изключение на тази на Хондурас (минава на 100 км южно от нея). След това стига до единствения участък, който не може да бъде изминат с кола – Дариенската пропаст. Това е район, покрит с планини и джунгла, дълъг около 80 км, между Панама и Колумбия.

Притесненията на еколози и местни жители постоянно правят спънки на намеренията за строителството на път в този район. Това означава, че оттук може да се мине само със самолет, като автомобилът ви ще бъде в товарен контейнер. Пътуването с велосипед и пеша е силно непрепоръчително.

Южна Америка

Магистралата се появява отново в Турбо, Колумбия. След това тя продължава по западната страна на Южна Америка през Еквадор (и столицата Кито) и Перу (включително столицата Лима) до Чили. Оттук има разклонение до Кельон, а основният стига до Буенос Айрес.

Как жителите на Огнена Земя станали най-студоустойчивите хора на планетата

Друго разклонение тръгва към Уругвай и на север до Бразилия, минавайки през Сао Пауло на път за Рио де Жанейро. За тези, които искат да зърнат извънземните гледки на Патагония, трябва да продължат на юг до крайната точка на магистралата – Ушуая на главния остров на Огнена земя на „дъното” на планетата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

PaulaFox

PaulaFox 21.05.2022 18:07

❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ https://ja.cat/id398062

зелен чуек

зелен чуек 22.05.2022 16:43

Нема ли модератор тук???