logo

Ще им завидите: 5 причини финландците да са най-щастливите хора на планетата

Ще им завидите: 5 причини финландците да са най-щастливите хора на планетата

Има случаи, когато милиардери са били глобявани за неправилно шофиране на пътя, като размерът на глобата е бил астрономичен, тъй като се е изчислявал от размера на доходите

За 5 поредни години, от 2018 г., ООН признава Финландия за най-щастливата страна на планетата в своя годишен доклад за световното щастие. През 2022 г. тя отново заслужи тази титла и както се казва в доклада, щастието не е импулс, а статично – човек се чувства комфортно години наред.

Но какво толкова прави жителите на Суоми толкова щастливи? Ще се опитаме да разберем в този материал. 

1. Любов към природата и земята, на която живеете

Почти всички градове във Финландия са разположени възможно най-близо до природата. Немислимо е да си представим ъгъл на страната без зеленина. Природата е най-важното нещо за финландеца.

Близостта до природата е едно от основните правила за поддържане на хармония и щастлив живот, смятат жителите Финландия.

Второ, хиляди езера в страната позволяват тази природа да се използва свободно. Можете да берете гъби и горски плодове навсякъде, да правите пикници и барбекюта на специално определени места.

10 правила за живот на испанците, на които ще завидите

Искате да пържите колбаси в средата на многохиляден метрополис? За Финландия това е норма.

2. Равенство на гражданите

Във Финландия всички са равни. Дори ако човек има висока заплата или статус, той няма да се откроява забележимо от останалите. И, честно казано, не е лесно да станеш много богат във Финландия благодарение на данъчната система: ако имаш висока заплата, тогава данъкът ще бъде висок.

Това правило важи за доходи, данъци, дори глоби. Има случаи, когато милиардери са били глобявани за неправилно шофиране на пътя, като размерът на глобата е бил астрономичен, тъй като се е изчислявал от размера на доходите.

Друг пример за поддържане на равенството: финландците практически не използват „вие“, с редки изключения.

3. Нисък стрес

Финландия има много ниска престъпност, практически няма природни бедствия и животът е спокоен. Финландците изобщо нямат такива понятия като „вземане на работа за вкъщи“ или „извънреден труд“, те спокойно работят от 08:00 до 15:00 и се прибират вкъщи. Ако човек отиде ваканция, неговата работна поща и работен телефон са деактивирани.

Красиво италианско градче дава 30 бона на всеки, който се засели там СНИМКИ

4. Държавна грижа и сигурност

Безопасен транспорт, безплатно образование, подкрепа за безработните, много ниско ниво на корупция, много програми за подпомагане на деца, хора с увреждания и социално незащитени слоеве от населението позволяват на финландците да се чувстват уверени и да не се страхуват от утрешния ден.

5. Уважение към децата

Възприемането на децата във Финландия е напълно различно от това в балканската част на Европа. Децата са членове на обществото точно като възрастните. Приемайки тази истина буквално от люлката, те израстват като пълноценни граждани, уверени в бъдещето си.

Неслучайно финландското образование се смята за едно от най-добрите в света: на децата тук се дава максимална свобода – в себеизразяването, себеоткриването и ученето.

Дори да имаш 5-7 деца с теб и всички да крещят и да стоят на главите си, на никого не му хрумва да се приближи и да ти направи забележка.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Шеста

Шеста 05.02.2023 14:41

Рядко са трезви.