logo

Със сигурност не сте и подозирали, че може да видите това в Чехия!

Със сигурност не сте и подозирали, че може да видите това в Чехия!

И там си имат градче на име Мелник, и в него също се прави вино

Чехия е една от най-загадъчните и мистични страни в Европа, обичана от много пътешественици.

В цялата си история тя е успяла да съхрани много красиви места, които повечето от вас може би вече са посетили.

Това ли е най-скучната европейска столица?!

Но в тази статия ще ви представим кътчетата и места в Чешката република, които плашат и спират дъха едновременно, разкриват тайните на мистичните обреди и алхимичните експерименти от древни времена.

1. Костохранилище в Шедълце

Готическа църква в Шедълце, украсена с повече от 40 000 човешки кости.

Ако искате да се запознаете с други чешки градове, освен Прага, то само на 60 км от столицата можете да намерите стария град, разположен на живописен хълм - Кутна Хора.

Историята на град Кутна Хора започва през Средновековието, когато тук е открито находище на сребро, което за дълго време го превръща в един от най-големите градове в Европа.

Дните на славата на Кутна Хора отдавна са минали, но и до днес видят на града ни напомня за средновековна Бохемия. Поради историческото си наследство Кутна Хора е признат за град-музей и е под закрилата на ЮНЕСКО.

2. Музей на алхимията в Стара Прага

Историята на науката за окултизма се превръща в спектакъл на това място, от който по кажата ви ще пълзят мравки.

Прага е град, който е събрал  много исторически забележителности. Средновековието не заема последното място в този списък и то не само в архитектурната част на града, но и от гледна точка на философията на онази епоха.

Мистиката на онова време може да се усети, включително в Пражкия музей на алхимиците и маговете.

Къщата, в която се намира музеят, се нарича къщата „На магарето в люлката“, както и „Кулата на Кели“. Говори се, че алхимикът Кели е живял и работил през 1580-те години в тази сграда - на Янския хълм, 8.

3. Страховски манастир

Две зашеметяващи библиотеки от 17-ти век.

Едно от най-интересните места за посещение в Прага се намира в Храдчани, най-стария квартал на града, Страховския манастир (Strahovský klášter).

Това е една от най-ранните християнски сгради в Чехия, запазена и до днес. Манастирът принадлежи към ордена на монаси премостранти.

4. Вълшебната пещера в Прага

Веднъж ексцентричен художник решил да превърне стара фабрика в свят на фантазия, стилизиран под  пещера.

Прага отдавна привлича магьосници, алхимици, хора с необичайни способности. Все още има много места в чешката столица, където се усеща удивителния дух на магията и приказките.

Например в магическата пещера. Това е името на двуетажния музей Kouzelna jeskyne, който се намира на адрес, който не е включен в нито един регистър: Reonova, 1. На хълма Петршински може да се намери къща, пълна с чудеса. 

5. Музей "Speculum Alchemiae"

Мястото на създаването на Еликсира на младостта.

Усилията на творческия екип са дали плод. Кабинетът и подземната алхимична лаборатория изглеждат така, сякаш майсторът е отишъл някъде за минута.

Разказът за него започва в кабинета, където алхимикът се срещал със своите клиенти. В кабинета, освен исторически мебели, полилей, който концентрирал енергия от стените на стаята и я насочвал през пода директно към подземната лаборатория.

Разрешено за пипане! В Прага отвориха първия секс музей с живи хора (СНИМКИ 18+)

Те правили еликсир за младостта, рецептата на който беше открита в тази къща.
Музеят потапя посетителите в експозицията от периода на Ренесанса, в епохата на Рудолф II.

6. Замъкът в Мелник

В древни времена чешките крале не се развеждали - изпращали разлюбените си жени в замъка Мелник.

Замъкът започва да бъде наричан „град на кралиците“ и получава украса, подходяща за забавленията на висшето общество на чешките аристократи.

Несериозното настроение, което витае около замъка, е значително улеснено от факта, че Мелник винаги е бил известен със своето вино. Този факт не престава да учудва туристите, които са уверени, че Чехия е известна с традиционната си напитка - бирата.

Междувременно традициите на местното винопроизводство датират от хиляда години. Най-известните мелнишки вина са червените „Людмила” и „Шато Мелник”.

Днес замъкът принадлежи на първоначалните собственици - фамилията Лобковичи. Домакините не само провеждат обиколки на замъка, но и ви канят да опитате местно вино в избите на замъка.

7. Астрономически часовници

Всички са толкова добре познати, но не е възможно да се подминат.

Пражки астрономически часовник, Пражки орел (Pražský orloj) - средновековен астрономически часовник на кула, инсталиран на площада на Стария град в Прага.

Пражкият астрономически часовник се състои от движещи се кукли, сфера и календар.

Часовникът, създаден в началото на XV век, има не само обикновен циферблат, но и астрономически, показващ положението на Слънцето, Луната, Северната звезда и някои съзвездия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

Коментирай