logo

Съвсем скоро ще отпадне най-омразната забрана в самолетите!

Съвсем скоро ще отпадне най-омразната забрана в самолетите!

Не, не говорим за ковид мерки, нито за затягане на коланите

Съвсем скоро ще отпадне най-омразната забрана в самолетите. Не, не говорим за ковид мерки, нито за затягане на коланите. На пътниците в рамките на Европейския съюз (ЕС) скоро ще им бъде разрешено да използват мобилни телефони, без да активират самолетен режим.

Европейската комисия постанови, че авиокомпаниите могат да предоставят 5G технология на борда в допълнение към разрешаването на мобилни данни.

Това трябва да означава, че пътниците са освободени от използването на режим на полет на телефони, въпреки че подробности за това как ще работи това не са публикувани.

Промените ще означават, че пътниците ще могат да провеждат телефонни разговори, да изпращат текстови съобщения и да предават поточно видео.

Ще им завидите: 5 причини финландците да са най-щастливите хора на планетата

Защо пътниците трябва да активират самолетен режим по време на полет?

Понастоящем от въздушните пътници в ЕС се изисква да изключат мобилните си телефони или да активират полетния режим за цялото пътуване.

Това е така, защото исторически е имало малко разбиране за това как мобилните данни могат да повлияят на комуникациите в полета, каза пред BBC Дай Уитингам, главен изпълнителен директор на Комитета за безопасност на полетите на Обединеното кралство.

„Имаше опасения, че те могат да се намесят в автоматичните системи за управление на полета“, каза той. „Опитът установи, че рискът от смущения е много малък.“

В САЩ бяха изразени опасения относно това как 5G честотите могат да възпрепятстват полетните системи и дори да причинят промени в измерванията на надморската височина.

5 европейски дестинации, които са перфектни за море през зимата!

Това обаче не е проблем в Обединеното кралство и ЕС, потвърди Уитингам.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай