logo

Тази тайна пещера може да е едно от последните скривалища на неандерталците СНИМКА

Тази тайна пещера може да е едно от последните скривалища на неандерталците СНИМКА

По повърхността на пещерната камера изследователите са открили останки от рис, хиени и белоглави лешояди, както и голяма лешояда, вид морски охлюв, който вероятно е бил пренесен в камерата от неандерталец, казаха археолозите в декларация

Пещерна камера, запечатана от пясък в продължение на около 40 000 години, е открита в пещерата Vanguard в Гибралтар – находка, която може да разкрие повече за неандерталците, живели в района по това време.

„Като се има предвид, че пясъкът, запечатващ камерата, е на 40 000 години и че камерата е била по-стара, това трябва да са били неандерталци“, които са живели в Евразия преди около 200 000 до 40 000 години и вероятно са използвали пещерата, Клайв Финлейсън, директор на Националния музей на Гибралтар, каза на Live Science в имейл.

Неизвестна руска република крие последните езичници на Европа

Докато екипът на Финлейсън изучаваше пещерата миналия месец, те откриха кухината. След като се изкатери през него, те откриха, че е с дължина 43 фута (13 метра), със сталактити, висящи като зловещи ледени висулки от тавана на камерата.

По повърхността на пещерната камера изследователите са открили останки от рис, хиени и белоглави лешояди, както и голяма лешояда, вид морски охлюв, който вероятно е бил пренесен в камерата от неандерталец, казаха археолозите в декларация.

Изследователите са нетърпеливи да видят какво ще намерят, след като започнат разкопки. Една от възможностите е екипът да открие погребения на неандерталци, каза Финлейсън.

В Китай вече и гледките са фалшиви! Разкриха голяма туристическа шашма

„Намерихме млечния зъб на 4-годишен неандерталец близо до камерата преди четири години“, каза той. Зъбът „беше свързан с хиени и подозираме, че хиените са донесли детето, което вероятно е било мъртво, в пещерата“.

Изследователите са открили много доказателства за присъствието на неандерталците в пещерната система, наречена пещерния комплекс на Горам, включително резба, която може да е била произведение на изкуството на ранните неандерталци. В допълнение, констатациите предполагат, че в тази пещерна система нашите най-близки изчезнали роднини са клали тюлени, отскубват пера от грабливи птици, за да ги носят като украшения, и са използвали инструменти, съобщи Live Science.

Учените спекулираха, че тази пещерна система може да е била едно от последните места. Неандерталците са живели преди да изчезнат преди около 40 000 години.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай