Тълпи от туристи се стичат към "края на света" - с какво Лисабон привлича милиони пътуващи СНИМКИ

Тълпи от туристи се стичат към "края на света" - с какво Лисабон привлича милиони пътуващи СНИМКИ

През 15-ти и 16-ти век португалските моряци превръщат града във влиятелно пристанище

Разположен на брега на Атлантическия океан, Лисабон е най-западната столица на континентална Европа. Освен това е културен, образователен, бизнес и туристически център на Португалия.

Туристи от цял ​​свят мечтаят да посетят Лисабон. Ние ще ви разкажем защо пътешествениците, които идват от далечни точки, задължително отиват „до края на света“ и какво да правите в Лисабон.

Преглед на Лисабон
Подобно на Рим, Лисабон лежи на седем хълма и е разделен на две части от река Техо. Мостовете Ponte 25 de Abril и Vasco da Gama свързват двата бряга.

Можете да разгледате Лисабон на частни обиколки, тук-туки или трамваи, което улеснява достигането до някои от гледните точки с фантастична гледка към града.

Времето в Лисабон е приятно почти всеки ден от годината. Следователно можете да отидете на португалска почивка, без да проверявате прогнозата за времето.

Съвети и лайфхакове
През 15-ти и 16-ти век португалските моряци превръщат града във влиятелно пристанище. Днес в Лисабон има няколко музея и великолепен паметник „Padrao dos descobrimentos“, който отбелязва епохата на португалските открития.

За съжаление през 1755 г. Лисабон е ударен от ужасно земетресение, което разрушава 85% от сградите и взема повече от 60 000 жертви. Градът е имал нужда от много време, за да се възстанови.

Пътешественик разкри плашещите черти на Тайланд

Центърът на Лисабон, квартал Байша, със сигурност ще ви очарова. Там можете да видите Кралския дворец и статуята на крал Хосе I. Изпийте чаша кафе на Piazza Rossio, качете се на асансьора Santa Justa или преминете през огромните триумфални порти на Rua Augusta.

Неща за правене в Лисабон
Посещение на кулата Белем и манастира, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Една от атракциите на Лисабон, които трябва да посетите, е безспорният архитектурен шедьовър на манастира Mosteiro dos Jerónimos. Определено ще искате да направите снимки на зашеметяващите мануелински манастири от меден камък в този манастир от 1495 г., включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Близката брегова ивица е дом на друг емблематичен обект на световното наследство на ЮНЕСКО, Torre de Belém (Кулата на Белем). Тази крепост с форма на шахматна фигура представлява епохата на откритията, а отгоре й предлага спираща дъха гледка към реката. Тук трябва да отидете рано сутрин, за да избегнете тълпите туристи.

Насладете се на зашеметяващи гледки
Легендата разказва, че Лисабон, подобно на Рим, е построен на седем хълма. Смятан за втората най-стара столица в Европа след Атина, градът се разрасна от основаването си преди около 2700 години и сега се простира на много повече от седем хълма, което означава, че има много гледни точки, от които да се любувате на гледката към града.

Известни като miradouros на португалски, тези места са осеяни из целия исторически център и предлагат зашеметяваща гледка към града в пастелни нюанси и могъщата река Тежу.

Някои от най-интересните гледки включват San Pedro de Alcatara в модерния квартал Principe Real, където можете да се насладите на гледката, докато отпивате чаша розе, и точно от другата страна на град Miraduro da Graça с гледка към близкия Castelo de -San Jorge , руини на мавритански дворец от 11 век.

Огнената земя - градът, който се намира на края на света

За прекрасни панорамни гледки се насочете към TOPO, бар с тераса на последния етаж на търговски център до бързо облагородяващия площад Martim Moniz.

Съвет: Най-доброто време за посещение е по залез слънце, когато характерната за Лисабон златна светлина осветява града.

Посетете най-добрите музеи на изкуството
Изживейте някогашното величие на Португалия в Националния музей за антично изкуство, считан от мнозина за отговора на Лувъра. Той съдържа съкровища от португалско и европейско изкуство, както и предмети, взети от предишни колонизирани региони, които някога са се простирали от Западна Африка до Индия и Япония.

Разположен в дворец от 17-ти век в квартал Лапа, музеят разполага и с градина.

Музеят Калуст Гулбекян, разположен в другия край на града, предлага на туристите широк преглед на историята на изкуството от Древен Египет до наши дни. Еклектичната колекция, събрана от родения в Армения британски финансист Калуст Гулбекян, е широко призната за една от най-добрите частни колекции в света.

Повозете се на историческия трамвай 28E
Най-вероятно, когато мислите за Лисабон, в главата ви изскачат образи на древни градски електрически трамваи. Те се движат из града от 1901 г.

Този български град е кръстен на “шарени биволи”

Особено популярен е трамвай 28E, който пресича центъра на града между Campo de Ourique от западната страна и Martim Moniz, минавайки покрай много от ключовите забележителности на Лисабон, зашеметяващи гледки и емблематични квартали.

Направете пътуване до брега
Технически Лисабон не е плажен град, но неговата спокойна атмосфера и палмови дървета, осеящи градския пейзаж в пастелни цветове, му придават ясно усещане за океан. Това е вярно.

Всъщност е лесно да стигнете до океана на Лисабон сами. Наемете колело в най-западния квартал на Лисабон Белем, взимете ферибота до Трафария на южния бряг на река Тежу и стигате до брега на Капарика, 24-километрова ивица от златисти пясъчни плажове.

Но бъдете внимателни: водите на Северния Атлантик са доста студени през цялата година. Вероятно няма да можете да плувате, но ще запомните тази гледка до края на живота си. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай