logo

Този красив испански град е изоставен преди 60 години по погрешка, а днес... СНИМКИ

Този красив испански град е изоставен преди 60 години по погрешка, а днес... СНИМКИ

В повечето случаи малките селища в селските райони са изоставени поради липса на работни места, превръщайки се в градове-призраци, тъй като хората се насочват към големите градове

Красив град от 9-и век в Испания стоя напълно празен почти 60 години след като е бил изоставен по погрешка. В цяла Европа много пленителни стари градове и села са били оставени на разруха през вековете. Те биват превзети от флората и фауната, след като и последният човек си отиде.

В повечето случаи малките селища в селските райони са изоставени поради липса на работни места, превръщайки се в градове-призраци, тъй като хората се насочват към големите градове, пише glasnews.bg.

Случаят с Гранадила със сигурност е различен и може би много по-тъжен.

Градът се намира в Естремадура в централно-западната част на страната и е основан от мюсюлмани през 9 век.

Как да оцелеем при пожар в самолет?

През Средновековието Гранадила процъфтява и се превръща в главния град в област, включваща 17 други градове и села.

През 1950 г., повече от хилядолетие след първото му основаване, хиляда души живеят в Гранадила, много от тях фермери, обработващи земята извън пределите на града. Само 14 години по-късно всеки един от тях си тръгва.

Не ходете там! Странната австралийска закусвалня, където обслужването е предназначено да бъде кошмарно! СНИМКИ

Причината, поради която всички хора го напускат е испански владетел по това време, който решава да построи язовир Gabriel y Galán.

Гранадила е обявен за „зона на наводнение“ и пет години по-късно правителствени служители пристигнаха в града и казаха на местните жители, че сега принадлежи на държавата.

Тъй като резервоарът - който беше най-големият от поредицата, предназначени да стимулират икономиката на Испания се напълнил, пътищата до града започнали да бъдат отрязвани.

Когато нивото на водата достигна най-високата си точка, Гранадила се превръща в полуостров.

Самият град обаче никога не е бил наводняван, в не малка степен поради факта, че Гранадила е по-висока от самия язовир.

Въпреки факта, че града не е под водата, както е казано от правителството, на местните не е позволено да се върнат в домовете си.

„Това беше пародия“, каза Еухенио Хименес, президент на Асоциацията „Синовете на Гранадила“, пред BBC.

„Изгониха ни с твърдението, че язовирът ще наводни града, което беше невъзможно, защото градът е по-висок от язовира,“ каза още той.

През 1980 г. правителството обявява Гранадила за историко-артистичен комплекс. На жителите все още е забранено да се връщат и градът сега се управлява като безплатен музей на открито. Днес единственият начин да стигнете до града е по път е от Сарса де Гранадила или Абадия.

В годините след евакуацията му грабители са се възползвали. Откраднат е дори  главния олтар от църквата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!