logo

Вечно замръзнали, но мислят, че имат всичко – как се живее в самия край на Евразия

Вечно замръзнали, но мислят, че имат всичко – как се живее в самия край на Евразия

Понякога там пресните зеленчуци и плодове струват повече от хайвер

Едно от най-затънтените парчета земя на картата спокойно би могло да стане място за екстремен туризъм, ако там изобщо имаше туризъм. Условията са не само в суровия климат, но и във факта, че в 21 век хората там живеят почти без да се възползват от съвременните удобства.

Може ли това да се нарече живот?

Археолозите твърдят, че това място е заселено преди 6000 години.

Живот на ръба: Най-северният град на света

Уелен е красиво име, което в превод от чукотски означава „черна земя“. Това е името на село, намиращо са на една много тясна, едва 300 метра широка, ивица земя между Чуктоско море и лагуната, която го отделя от сушата.

Това е най-източното селище в Русия и Евразия. Това също така е най-близкото до САЩ руско селище.

Уелен се появява за първи път на картата след експедиция по времето на Екатерина II. Преживява своя разцвет в между 20-те и 80-те години на 20-и век.

„Черната земя“ всъщност е само черни хълмове, които се виждат целогодишно от селото.

До Уелен можете да стигнете с хеликоптер или по вода. През зимата кучешки шейни или превозни средства минават по леда. Постоянен път, който да свързва с останалия свят, няма.

Днес в селото живеят 599 души – предимно чукчи и малко ексимоси. Имало е стабилен прираст в продължение на 80 години, но 2010 г. насам броят на жителите е намалял със 121.

Новите къщи се строят на издигнати греди – както се прави на местата с вечна замръзналост. Най-високата сграда е триетажно училище. Има поща, метеорологична станция, детска градина, дом на културата, няколко частни търговски обекта, държавен магазин.

В работилницата децата се обучават на традиционната резба на кости. Има и граничен пост, защото на 60 км по море се намира остров Крузенщерн, който принадлежи на Аляска.

В новите къщи има централно отопление, а в старите продължавят да се греят на печки. Въглища и голяма част от храната се донасят от континента през август по вода. След това по малко храна се доставя с хеликоптери и високопроходими превозни средства, ако времето позволява. На място се произвежда месо от тюлени, моржове и китове и сушени местни билки.

Понякога пресните зеленчуци и плодове струват повече от хайвер. Например през 2020 г. нямало никакви краставици и домати, но имало лук, чесън, ябълки и портокали. Кутия с 33 яйца струвала 1200 рубли (28 лв.). Само най-богатите могат да си позвлят сирене.

Но жителите на Уелен не се оплакват. „Имаме всичко, има цивилизация: ток, вода, мобилни комуникации, интернет“, казват те.

Интернетът е такъв, какъвто го помни светът в края на миналото хилядолетие – за да си изтеглите филм ви трябват само няколко часа.

Зимата тук е много студена – със редна температура минус 15 градуса по Целзий. Дори и през юли вали сняг и винаги е ветровито. След буря на брега могат да бъдат намерени животни, изхвърлени от морето. Миризмата от тях е неприятна, но не е силна, защото не е особено топло. Мечките я надушват и идват за плячка.

В Уелен вече няма шамани. Но хората на средна възраст ги помнят от детството си. Тогава шаманът е уведомявал близките на починал човек кой ще го наследи и какво наследство ще получи.

Защо чукчите разменяли съпругите си

Днес, когато някой си отиде, в Дома на културата отменят репетициите на оркестъра, защото се счита, че шумната музика ще ядоса духовете.

Този суров бряг на Северния ледовит океан е предизвикателство за волята на всички, родени тук. Младите се борят да заминат за континента, но хората от по-старото поколение, които са силно привързани към родния си край, не искат да го напуснат.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Васил

Васил 05.12.2021 8:05

Как ли щеше да изглежда селото,ако принадлежеше на САЩ или Канада?

Procol Harum

Procol Harum 06.12.2021 8:16

На това място стоял чукча ,гледал към Америка и крещял : Бедняци, мразя ви, бедняци ! Друг го пита : Кои са тези бедняци ? Чукча- Американците ! Другия : Как американците-та те са най богатите ! Чукча : А, богати-купиха Аляска, а нямаха пари да купят и Чукотка !

Рони н

Рони н 11.02.2022 0:58

Там всички пътища водят до катастрофа, както е написал Осип Манделщам, преди да угасне в сталински концлагер.